Начало > преносими компютри, таблети > Ревю – ASUS Eee PC T101MT (снимки)

Ревю – ASUS Eee PC T101MT (снимки)

Всичко което искаме е просто един добър неттаблет (точно така , правилно прочетохте – нетбуук с тъчскрийн , който при завъртане на екрана да се превръща в таблет). Не, не просто поредния нетбуук с тъч скрийн , но устройство с комбинация от солидна ергономичност и производителност в „мидена“ обвивка, чийто дисплей може да се завърта към един наистина чувствителен на допир таблет. Не изглежда, че искаме много, нали? И след като бяхме разочаровани от Lenovo IdeaPad S10-3t, наистина си помислихме че $499-доларовият ASUS Eee PC T101MT нетбуук – със своя мултитъч екран, chiclet клавиатура (ниско профилна), и стандартните нетбуук компоненти – можеше да бъде един добър пример. Ключовата дума в случая е можеше. Но, както вече се досещате от изпълнения ни с копнеж тон, има няколко причини, заради които точно този преобразуваем нетбуук не мирише на цветя и рози. Ако знаете какво е добре за вас, ще цъкнете Read more… линка , за да разберете какво точно този Еее нетбуук не притежава в пълното ревю.

Дизайн и усещане


За съжаление, дизайна на Т101МТ е толкова миналогодишен. Не – сериозно , има абсолютно същия дизайн като Еее PC T91 от преди 10 месеца. Определено предпочитаме тънкия и заоблен дизайн на „Миденото“ Eee PC , но квадратния и хромиран акцент на Т101МТ има нещо професионално в себе си. Докопахме се и до черния мат , и до лъскаво бялата версия, макар че ако трябваше да избираме щяхме да изберем втория. Колкото до качеството на изработката , поразително пластмасовият нетбуук всъщност се усеща по-здрав от други ASUS нетбууци , но не може да стъпи и на малкия пръст на алуминиевото шаси на HP Mini 5102. Добре че завъртащия се механизъм не се клати прекалено много.

От гледна точка на размерите, 1.2″-инчовият Т101МТ е дебел, но 1.27-те кг. тегло го правят сравним с други нетбууци на пазара. В таблет режим, не може да се каже, че е бил тежък държейки го на ръцете си, но нещо в него не бе на място в сравнение с Lenovo IdeaPad S10-3t. Учейки се от грешките си с Т91, ASUS са успяли да поберат три USB порта, Еthernet жак, VGA порт, жак за микрофон и слушалки и SD слот за карти отстрани на корпуса.

Клавиатура и тъчпад

Т101МТ има същата матова , ниско профилна клавиатура с разделени бутони като Eee PC 1005PE, което е премахнало нестабилността и огъването при продължително и по-сериозно писане, което беше характерна черта за много от предишните клавиатурни панели на ASUS. Като цяло е задоволително удобна, макар че смаленото дясно шифт копче, ни принуди несъзнателно да натискаме други копчета по някой път. 🙂 От друга страна, тъчпада е сравнително по-голям от този на IdeaPad S10-3t, и бе достатъчно удобен, за да бутаме курсора на мишока. 🙂 Вградената мултитъч функционалност в тъчпада – не както тази на дисплея – е доста чувствителна на допир, макар че дву-пръстовото скролиране бе малко шантаво на моменти. ASUS все още използват единично копче на самия пад, вместо стандартните ляв и десен бутони за клик, така че ние продължаваме да потупваме пада два пъти, за да селектваме, където е възможно разбира се.

Екран и чувствителна на допир функционалност

Трудно е да се реши дали лошия тъч скрийн на T101MT или избора на ASUS на лош софтуер, го правят толкова разочароващ – и това е меко казано. Докато бяхме радостни, че ASUS са решили да ползват мат покритие на 1024 x 600 резолюционния 10″-инчов екран – вместо лъскавия такъв както на IdeaPad S10-3t – качеството не оправда надеждите ни. Разбираме извънредно промитите цветове заради тъч скрийн покритието , но ъглите на виждане бяха доста малки – цветовете бързо отиваха към черно когато помествахме нетбуука, и ни беше трудно да пишем докато четяхме нещо друго , лежейки на дивана. За да направим очевидното iPad сравнение , IPS дисплея на Apple е светлинни години напред по качество.

За резистивен панел, тъчскрийна всъщност е доста чувствителен, макар че изисква по-сериозен допир за да индикира натиск. Но след като вече сме толкова свикнали да използваме капацитивни таблети, трябваше да схванем факта да натискаме иконките по-силно от обикновенното, и да използваме маникюра си, за да се придвижваме из менютата. Колкото до мултитъч жестовете – те просто не са толкова гладки колкото трябва да бъдат – просто има нещо неестествено, в това да натискаме сравнително силно с два пръст екрана за да скролнем. Стилусът (писалката) , който изкача от дясната страна на екрана , просто бе най-добрия ни приятел. 🙂 Вградения софтуер на ASUS – PenWrite би трябвало да оптимизира значително боравенето върху тъчскрийна само с пръсти, но за съжаление не намерихме кой знае каква разлика.

И това ни довежда до „Ъъъ, просто не схващаме?“ въпросът: защо по дяволите ASUS ще изкарат на пазара $499-доларов мултитъч таблет с операционна система, която не поддържа мултитъч и дори няма интегрирани тъч възможности ? Точно така, ASUS T101MT идва с Windows 7 Starter – който – въпреки това че не притежава жестовете за pinch-to-zoom (приближаване с 2 пръста) или дву пръстово скролиране – не включва нито разпознаване на ръкописен текст , нито екранна клавиатура. Компанията се измъква от второто с това, че използва клавиатурата на SoftStylus софтуера, но вие трябва ръчно да изкарвате клавиатурата всеки път когато искате да напишете нещо, а колкото до разпознаването на ръкописа – той е доста муден. Точно поради тези причини прекарахме повечето от времето си с нетбуука в режим на.. нетбуук , а не таблет. Когато обаче го обръщахме на таблет, стилусът не напусна ръцете ни дори за миг, тъй като операционната система просто не ни даваше възможността да скролираме с два пръста или просто да прехвърлим страниците. Макар че ASUS включват своя TouchGate софтуер върху всичко това, е просто уголемени шорткъти – ако трябваше да избираме „убийственото тъч приложение“ , то щеше да бъде големопръстовия калкулатор. Да, просто ситуацията не е никак розова.

Да кажем че неттаблета с Windows 7 Starter е разбираемо, но как е когато ъпгрейднете до Windows 7 Home Premium? (бележка: това е $49-доларов ъпгрейд от Starter до Home Premium). Със сигурност е по-добре, но резистивния тъч скрийн пак оправя нещата при ползването му със стилуса. Когато сърфирахме в нета в таблет режим, предпочитахме да пишем адресите с писалката на виртуалната клавиатура, и както споменахме по-горе, дву пръстовото скролване изискваше по-силен натиск и беше доста шантаво от време на време. Вижда се че тъч скрийна ще бъде от полза на тези, които искат да си водят бележки, беше бавно , но ръкописа ни бе бавно преобразуван на текст в Microsoft Word. За жалост т101МТ няма акселерометър (датчик за завъртане на ориентацията), така че трябва да завъртате екрана чрез задържане копчето на долната му страна , всъщност щяхме да бъдем доволни от тази функция , ако не трябваше да чакаме по пет (5!) секунди всеки път когато искахме да завъртим екрана.

Производителност и живот на батерията

Поне има по-добри новини когато става въпрос за справянето със стандартните нетбуук неща. Благодарение на 1.66GHz Intel Atom N450 процесора в Т101МТ , 1GB RAM паметта, мощността на нетбуука бе достатъчна, за да напишем това ревю на Microsoft Word , докато слушахме Slacker във Firefox, и следяхме Twitter в TweetDeck.  Макар да забелязахме, че бе бавен отваряйки TouchGate, повече клоним обвинявайки софтуерното приложение за това. ASUS са сменили флаш паметта, която бе в Т91 за 160GB-ов (5400rpm) твърд диск. Както обикновено графичния ускорител Intel GMA беше добре за гледане на YouTube и Hulu видео клипове, но опитите за нещо HD водиха до осезаемо накъсване.

Четири клетъчната, 35Wh-ова батерия издържа 4 часа и 13 минути на нашия видео тест, с яркост на 65%. Този резултат всъщност не е никак зле за нетбуук с батерия, която не излиза извън рамките на корпуса, и в реални условия издържа почти 5 часа. Батерията странно се вади от средата на дъното, така че дори да си вземете допълнителна тя няма да бъде с по-голям капацитет. Както последните лаптопи от ASUS и този идва с всичкия излишен софтуер по дексктопа – ASUS инструментите , eBay приложенията и Boingo , всичките получават еднопосочен билет за кошчето. 🙂 За всеки случай преди да сте заредили Windows , трябва да знаете че към нетбуука има и ASUS ExpressGate системата за моментно включване , в случай че харесвате подобни решения.

Заключение

Какво можем да кажем ? Искахме ASUS Eee PC T101MT да бъде този перфектен нетбуук / неттаблет мит. Но за $499 , със сигурност не можем да го препоръчаме на никой. Да, със сигурност можете да ъпгрейднете до Windows Home Premium за още малко пари, но тогава вече харчите $550 долара и имате това мудно, кофти преживяване. Докато Lenovo IdeaPad S10-3t има по-добър капацитивен екран , забелязахме че производителността и ъглите на виждане са разочароващи. Бихме искали да имаме по-добри новини, но се намираме във време и пространство, където не можем да кажем че съществува такъв добре направен неттаблет. И заради това, нашето търсене продължава…

via: Engadget

TouchGate
Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: