Начало > мобилни телефони > iPhone 4 – от А до Я и мислите на един заек

iPhone 4 – от А до Я и мислите на един заек

iPhone 4 или как телефона не е това, което беше…

Дизайн

Размери и тегло:

Липса на заоблената част – потвърдено. Липса на евтиното чувство – потвърдено. Липса на НЕдобрия контраст на цветове както при 3GS – потвърдено. Стига с роботицизма и НЕважните неща в случая. Нека продължим с това , което наистина е важно – материалите и цялостния дизайн на устройството. Както всички знаем Apple грам не си поплюват когато става въпрос за дизайн – все пак се имат за едни от иноваторите в тези среди и това наистина е така и при най-новия продукт на компанията. Важното технологично откритие (или по-скоро използване) е стъклото , използвано както отпред така и отзад на устройството. Алуминиевосиликоновото стъкло използвано в телефона , е същото което се използва при предните стъкла на хеликоптерите , както и на скоростните влакове. Химично усилено , за да бъде 20 пъти по-плътно и 30 пъти по-твърдо от пластмасата , стъклото е ултра-здраво и още по-издръжливо на драскотини от всякога. Възможно е също така и да бъде рециклирано. Или поне това са думите на Apple.

Цялостния изглед на стъклената повърхност , както и кадрите от филмчето показващо теста за издръжливост на стъклото във фабриката производител са наистина впечатляващи , и определно говорим за висок клас материали , които по принцип не се срещат в среден клас мобилни телефони като iPhone. Стъклото адски наподобява , това на Nokia 8600 Luna , и както знаем от опита (и не само нашия) , здравината му бива доста хвалена – няма нито един човек оплакал се да е счупил телефона само от изпускане. Определено следващата стъпка трябва да бъде тънкостта на телефона – поне 20% по-тънък от 3GS , той наистина изглежда тънък на фона на всичките характеристики и компоненти , които буквално са „натъпкани” в него, макар и е с 3гр. по-тежък. Металната обшивка обграждаща телефона е и основния компонент на който се държат повечето вътрешности на устройството. Бутоните за звук , закл./инкогнито режим , и вкл./изкл. също са на тази метална обшивка , която е изградена от специален алумин и са от същия материал. Но това не е всичко , черешката на тортата от дизайнерската гледна точка е именно тази обшивка – освен първата си функция на „гръбначен стълб” на телефона , в нея са вградени и Bluetooth , GPS , WiFi модулите от лявата страна , и GSM/UMTS антените от дясната страна – нещо наистина впечатляващо , което не е било правено до момента ! Самата мисъл за спестяването на мястото на тези компоненти е достатъчно откачена , за да ви гръмне главата , да не говорим че те не само са я измислили , но и осъществили реално в продукта си , който на всичкото от горе е и напълно функциониращ! Това мисля че и една от чертите , които лично мен тотално ме завладя , самото инженерно постижение достигнато тук е достатъчно да откаже опр. мобилни компании от мечтите си.

Хардуер

„Мозъка” зад цялата миниатюрна системка , процесора на операциите е А4 чипа на Apple , който бива използван също така и в iPad. Cortex-A8 главен процесор в съчетание с PowerVR SGX 535 , отговарящ за високо-резолюционните графики на новия iPhone. Тези два чипа са директно свързани един с друг , както и с две 128MB DDR SDRAM платки с ниско потребление на ток.  Тъй като всички тези компоненти са в един единствен чип , Apple твърдят че iPhone 4 може да обработва данните по-бързо , докато използва по-малко ток. А4 чипа сам по себе си има същата възможност за ниска консумация на енергия , заради факта че под-компонентите му могат да бъдат включвани и изключвани , когато е необходимо , запазвайки тези скъпоценни ватове , когато е възможно.

Новият iPhone притежава както предна камера с VGA резолюция за видео разговори , така и задна , с по-голям сензор. Вместо да има по-висока резолюция , сензора има 5mpx (скачащ от 3 в 3GS). Като цяло говорим за по-големи точки в самия сензор , което автоматично ще рече по-голямо ISO –  чувствителност към светлина. Камерата разполага също така и с LED светкавица – която върши работа както при заснемането на снимки , така и на видео. И то какво видео – в HD 720p резолюция при 30 кадъра в секунда. Камера модула може да се похвали и с „потупване” за фокус , при двата режима на функционалност , както и с фото и видео гео тагване. Или иначе казано – при заснемане на видео клип , или снимка – чрез aGPS и дигиталния компас (най-вероятно) отбелязва реалното географическо място където сте заснели кадрите.

Дисплеят на новия iPhone е нещо , за което всеки един дизайнер , pre-presser (предпечатист?!) , видео монтажист и т.н. , абе всякакви хора занимаващи се с фото , видео обработки и ценителите на доброто , на невероятното качество биха оценили труда и технологиите , които компанията са вложили в  тази толкова важна част от телефона! Ретина Дисплей (Retina Display) – 3.5”-инчовият мултитъч дисплей има резолюция от 960х640 пиксела , допринасящи за неравностойните 4 пъти повече пиксели от 3GS. Малкото екранче има 326ppi (пиксела за инч) резолюция , по-висока от тази на типичното ви списание (физическо) , качество което се вижда на снимките. Apple твърдят че този IPS базиран дисплей – имащ същата технология използвана както и в iPad – също има 800:1 контраст , което е отново 4 пъти повече от 3GS-a , както и по-голями ъгли на виждане. Приложенията ще използват автоматично подобрената резолюция , което ще рече че ще бъдат с доста по-ясен текст , 3D графики , и векторни изображения. Но за да стане всичко това , разработчиците ще трябва да включват изображения с по-висока резолюция , за да може програмките да изглеждат наистина перфектни.

Както може да се забележи от снимката , ябълките този път са се погрижили най-големия компонент от хардуера на устройството да бъде батерията , заемаща най-голямо пространство и обем. По данни тя трябва да е 16% по-голяма от сегашната – т.е. тази в iPhone 3GS. В комбинация с A4 процесора и новия дисплей , резултата е повече сок от батерията за жаждите на потребителите: Apple твърдят 40% повече време за разговори , ето и техните характеристики:

Освен всичко изброено до момента – процесорната част , камерата , дисплея и батерията , има още няколко нововъведения в iPhone 4 – micro SIM слот за сим карти , 2 микрофона (един от горе , един от долу на корпуса) и жироскоп. Както знаем вече Apple решиха да използват micro SIM стандарта в iPad-a и буквално да го „наложат” на потребителите , мобилните оператори и т.н. , поне не се различава коренно от една просто изрязана обикновенна сим карта. Колкото до 2-та микрофона разположени така „стратегически” по корпуса – надяваме се след първите тестове да докажат че шумо изолацията (изолирането на страничния шум) при разговори ще е значително подобрена , следователно и самото качество на разговорите. На последно място (не и по важност разбира се) това е жироскоп , който ще разшири значително геймърските възможности , или начините по които биха могли да се играят мобилни игри.

Софтуер

Новият iPhone 4 идва и с нова операционна система – iOS 4 (бившата iPhone OS). Нормално е името да бъде променено тъй като операционната система се съдържа както в телефоните , така и в iPod и iPad устройствата на Apple. Едно от главните нововъведения в новата версия е мултитаскинга , или иначе казано възможността на потребителя да използва няколко различни приложения по едно и също време , същевременно пестейки батерия (благодарение на ОС-ма) от ненужните (минимизирани) програмки. Новата операционна система поддръжа и новия дисплей на Apple – Retina Display , използвайки резолюционна независимост. Това ще рече , че приложенията автоматично ще бъдат увеличавани за по-високата резолюция , но изглеждайки по-ясно , а не пикселизирани. Това включва типография (изглед на текст) , двуизмерни векторни графики както и 3D графики. Разбира се разработчиците ще трябва да се потрудят малко за по-високо резолюционни бутони за управление към приложенията (което доста вече са направили , след като бе споменато на последното WWDC изложение). Компанията са включили като „функция” на операционната система и т.н. папки.  Точно така , фолдъри в които може да групирате приложения на екрана на вашия iPhone – доста полезно имайки предвид оскъдното място , което имате за съхранение на стотиците хиляди приложения достъпни чрез AppStore.

Видео разговори – FaceТime – едно от най-голямите ключови качества на iPhone 4 е именно това , благодарение на предната си камерка. С името FaceTime , приложението може да свързва само iPhone 4 с iPhone 4 , и то само чрез WiFi връзка , поне до края на годината (по-късно най-вероятно ще бъде включена и 3G поддръжка). Нещо интересно – програмката може да ползва и по-голямата камера , с която да показвате какво всъщност виждате пред вас , предавайки картината на друг iPhone 4.

iMovie. Отделна програмка , която Apple са сътворили за да покажат на какво е способно новото им отроче – видео обработка дори с HD резолюция 720p , както и с 520p и 360p. Теми за видео фаиловете ви , музика на заден фон от самите теми или от вашата iTunes библиотека , някои ефекти за снимките , видео фаиловете , транзишъни и още куп малки нещица – всичко това на скромната цена от $4.99.

iBooks. Абсолютно същото приложение , което вече съществува за iPad , само че този път книгите са в джоба ви. Същите функции , същите бутони за управление , поддръжка на PDF фаилове , но разбира се този път нещата стоят по-добре , тъй като разполагате с 326ppi , което би-трябвало да означава , че четенето на книги ще бъде наистина едно добро преживяване.

„Ценоразпис” и разпространение

iPhone 4 ще бъде достъпен в два цвята – бял и черен на 24 юни за САЩ (+Франция , Германия , Англия и Япония). Предварителните поръчки (и резервации) започват на 15 юни. Цените са както следва – $199 за 16GB версия , и съответно $299 за 32GB. Това са цени за потребители на американския мобилен оператор AT&T и то при условие , че сте нов абонат (готов да подпише дву годишен договор) , или сте годен за ъпгрейд на телефона ви.

Ако сте просто iPhone потребител , и не се вписвате в горната графа , ранния ъпгрейд ще ви струва $399 или $499 щатски долара. А без договор – $499 и $599.

Естествено ние , живеещите в България добри и съвестни (или не чак толкова) граждани , най-вероятно ще се сдобием (официално) с iPhone 4 на 4-тата или 5-тата вълна от държави включващи се към списъка на Apple. За сега няма конкретна информация кога това ще се случи и на какви цени. Тъй като познаваме пазара , можем да предположим , че родното ценообразуване ще бъде нещо подобно – 1200лв. за 16GB , 1400лв. за 32GB. Разбира се това са само предположения , и искрено се надяваме релаността да бъде далеч от тези цифри , за жалост , рядко се случва.

Аксесоари

С пускането на новия телефон , Apple не се срамуват да направят още някой милион и от аксесоари – това ще бъдат за сега само калъфи наречени Bumpers , и док станция (dock) – и двата продукта на цени от $29. Не само Apple обаче са се залетяли да ограбват хората. Belkin вървят по същия път с доста по-голяма линия от аксесоари – калъфчета (Grip , Grip Vue , Shield) и т.н. на цени от $24.99 до $29.99 по предварителна информация. Компанията iLuv се присъединява към жадните за „кражби” с цяла серия аксесоари вариращи на цени от $14.99 до $49.99

Явно аксесоарите са доста важна част , особено когато телефона още не е в ръцете на крайните потребители , но ние не сме никои , за да коментираме излишно тези ФАКТИ , за това продължаваме нататък. J

This slideshow requires JavaScript.

Заключителни мисли…

Първо – Оххх. Така. След приключването на този сравнително голям материал , бих искал буквално да излея моите мисли върху преведения и попренаписан хубаво четлив текст. J

iPhone 4. iOS 4. iAds. iMovie. iBooks. iSuck. Не не , това е просто шега. Реално нещата изглеждат по следния начин: Когато през 2007-ма година Apple представиха първия iPhone , почти всичко го оплюха , или поне така бе в началото. След това нещата започнаха да се променят , и се развиха в такава насока , в която съм сигурен че дори Стив Джобс не си е и мечтал дори да се развият. iPhone пожъна огромен успех както в САЩ , така и по целия Свят , последван от iPhone 3G и 3GS. Сега е ред и на iPhone 4. И това не са празни приказки , всичко е въпрос на време. Не безизвестния таблет на компанията – iPad – върви по абсолютно същите стъпки като на първия iPhone , дори вече напредва с 2млн продадени бройки за около 60 дни. Apple са компания с невероятни пазарни сратегически възможности в последните няколко години и определено няма да се дадат лесно на конкуренцията в момента – Android (набиращ скорост) , RIM (загубващ енерция) и Microsoft (скоро встъпващ с изцяло нов продукт). Битките между големите фирми винаги са били зрелищни и надмощието за дял от пазара на мобилни устройства ще продължава да бъдат все по-ужесточени. От всичко това , ние , крайните потребители , можем само да спечелим. Стига да не сме заедно със стадото , да не се оповаваме на опр. догми и лозунги , да не вярваме на прахта в очите която ни се хвърля от тук и от там, а най-вече – да разчитаме на себе си , и да купуваме продукти , които ни удовлетворяват , харесват , допадат , са ни необходими и ще бъдат максимално използвани по какъвто и да било начин , дори това да е „снимки тип кифла пред огледалото в тоалетната”  ! 😀

Несъмнено новия дизайн , бързия процесор , уникалния дисплей биха могли да придърпат към своя страна всички тези хора , които до момента са казвали „не” на Apple и на iPhone-a като телефон. Мисля че с времето всеки един ще може да намери поне по нещо , което да го заинтригува и да възбуди интерес у него , макар и апарата да не е по джоба на всеки (поне не в България). Както каза един мой приятел при разговор в скайп – “не , не , определено този айфон ми харесва , другите не ме впечатлиха с нищо , но този опр. ми харесва” ! J Споделям скромното му мнение и аз така… скромничко , без да се нахвърлям че ще го закупя още утре. Просто ми харесва.

iPhone 4 ще има голям успех , определено. Това поне мисля аз.

Продължение може да очаквате след като излезнат на яве първите пълни ревюта на телефона от обективните източници. Т.е. To be continued…

via: Engadget , Gizmodo , SlashGear , BGR , Apple.com

Advertisements
 1. Станислав
  юни 8, 2010 в 7:15 pm

  Браво , страхотно написано ! Адмирации!

 2. GEORGI
  юни 22, 2010 в 11:14 pm

  Точно така.
  Явно е ,
  че доста труд си положил върху тази статия!!!
  Браво от приятел!

 3. GEORGI
  юни 22, 2010 в 11:15 pm

  Очакваме с нетърпение следващите статий за “ iphone 4 „

 4. юни 23, 2010 в 2:14 pm

  Съвсем скоро ще имате възможността да прочетете доста обширен преглед на iPhone 4.

 1. юни 23, 2010 в 6:17 pm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: