iPhone 4 ревю

iPhone 4 в никакъв случаи не е нещо малко да бъде прегледано (ревюирано?!).  Както повечето читатели на такъв тип статии знаят , в света на джаджите , нов хардуерен продукт от Apple е голямо събитие, предвещано от слухове, спекулации, прехвалено обявяване, и на края дни , седмици , или месеци чакане от вечно разтящите фенове. iPhone 4 със сигурност не е изключение – даже , може би е най-успешното представяне и пускане на продукт за Apple , макар и няколкото неравности по пътя.  Вече видяхме как сървърите на Apple и AT&T биват пренатоварени от предварителните заявки , датата за доставка бивана изтеглена напред във времето поради високия интерес на търсене , както и закоравелите фенове да се редят на опашки дори седмица по-рано пред  Apple магазините. Има доста неща , които трябва да бъдат оправдани , и iPhone 4 прави всичко по силите си – с функции като супер бърз А4 процесор , нова камера отпред и пет мегапикселова отзад, абсолютно нов индустриален дизайн, и този скандален Retina Display, никой не може да каже че Apple са заспали зад волана. Значи въпроса опира до това , дали новия iPhone 4 може да достигне напрегнатия шум около него. Може ли да „достави” обещанията от Steve Jobs представени на WWDC , и може ли да циментира позицията на Apple на пазара в лицето на дадената  конкуренция като Google и Microsoft ? Въпросите на тези въпроси – и още доста – в пълното ревю , така че продължете да четете за да разберете!

Галерия:

iPhone 4 Engadget unboxing + handson gallery
Хардуер

Може би най-видната промяна в новия iPhone е драстичния индустриален дизайн – изглежда че Apple напълно са преосмислили стратегията си за това как телефона трябва да изглежда и да се чувства , и резултатите са нищо по-малко от поразителни.

Индустриален Дизайн


В своята WWDC презентация Steve Jobs сподели че оприличава дизйана на новия iPhone 4 на този като „красива , стара Leica камера” , и както бе споменато преди, хич не е далеч от истината. Вместо да се подчинява на заобления, пластмасов, сребрист вид на iPhone 3G и 3GS , компанията поема в друга посока с корпуса и лицето на устройството към нещо несъмнено по-детаилно и изискано. От естетиката на дизайна до самия процес на изработката , Jony Eve (главния хардуерен дизайнер на Apple) и неговия екип са преустановили това което очакваме в един iPhone , излизайки с нещо , което явно се вслушва назад към ретро-футуристичен Braun дизайн на Dieter Rams. iPhone 4 е направен от три главни части: две парчета гладко, зазадравено стъкло, и стоманена обшивка която минава по краищата, върха и дъното на телефона. Ефекта е изчистен, но не и простичък , и Apple са добавили малки детаили, като променени бутони за усилване/намаляване на звука (това което бе цял бутон , вече са два отделни кръгли бутона маркирани с + и -), както и прословутите вече „процепи” по металната обшивка , които би трябвало да спомогнат за подобряването на радио връзките (повече за това по-долу). Телефона е определено по-тънък от 3GS , 0.93см в сравнение с 1.21 , но със същото тегло от 136гр , правейки целия пакет да изглежда по-издръжлив и по-плътен/компактен. Чувства се идеално в ръката ви , с добро тегло, макар че може да е необходимо малко време за свикване с липсата на заоблената задна част ако сте имали работа с 3G или 3GS.

Не можем да пропуснем да отбележим колко hi-end дизайна на iPhone 4 наистина е. 3GS-a сега изглежда евтин и дебеличък в сравнение , и дори телефон като HTC Droid Incredible – който наскоро излезе – изглежда вече от стара генерация.

Както казахме, телефона има три главни компонента , които заедно създават ефект не по-различен от този на сладоледен сандвич (ако си спомняте сладоледа сандвич на Delta с 2-те вафлички 😛 ). Нали се сещате , само че доста по-скъп… и определено негоден за ядене. Лицето на устройството е направен от изключително здраво стъкло , което Jony Eve , казва че е „сравнимо по здравина със сапфирен кристал, но около 30 пъти по-здрав от пластмаса”. Малък процеп за слушалката и предната камера са вградени в стъклото над дисплея , с познатия home бутон към края на телефона – бутон , който трябва да отбележим че е доста по-„цъкащ” от този на 3GS. От лявата страна на телефона имате новите копчета за управление на звука , „заглушаващ” бутон с нов дизайн , и малък прорез към долната част на устройството. От дясната страна е Micro SIM слота и друг прорез в обшивката долу , от горе са бутона за вкл./изкл. / sleep , жака за слушалки, друг прорез и нов шумоизолиращ микрофон. Отдолу имаме говорител , микрофон, както и 30-пиновият док порт. Задната част на телефона е направена от същия вид ултра-здраво стъкло както отпред , прекъснат само от новата пет мегапикселова камера, нейната LED светкавица, и разбира се  Apple логото.

Като цяло , iPhone 4 превъзхожда почти всички смартфони на пазара , ако става въпрос за индустриален дизайн. Просто излиза като доста по-скъпо устройство, нещо като Mobiado или Vertu – но с по-добър дизайн. И не е само това как телефона изглежда; материалите се чувстват добре – по-добри – в ръцете. През първите няколко дни с телефона , определено откачахме да не изпуснем или загубим телефона , и част от това се дължи на факта че това е просто едно красиво устройство да бъде притежавано и използвано.

Вътрешности


Не само лицето на телефона е претърпяло „пълна промяна” – iPhone 4 е също така с  абсолютно нова вътрешна част. Като за начало , Apple са преминали от прозиведения от Samsung ARM Cortex-A8-базиран процесор използван в 3GS към своя поръчков A4 чип използван в iPad-a, който достатъчно смехотворно… е ARM Cortex-A8-базиран процесор. 😀 Докато компанията все още не са дали точна информация за работната честота на процесора , предполагаме че е нещо под  1GHz , предлаган в своя братовчед  таблет. Телефона определено е по-бързичък от 3GS , така че няма да започнем да се оплакваме веднага – в частност , графиките изглежда се рендират по-бързо, и цялостната бързина беше по-добра, макар че не къртеше нито мивки… нито плочки. Със сигурност е по-бърз, но 3GS-а не е кой-знае-колко бавен , така че не е толкова голяма крачка от тази между 3G и 3GS.

Както обикновено Apple не си трайкат за ситуацията относно RAM паметта, макар че имаме доста добър източник на информация че iPhone 4 има 512MB , голяма крачка от 256 мегабайта в предишния модел и iPad-a. Бихме желали да видим тази опция по-подсигурена за бъдещето с нещо като 1GB , но все пак , Apple трябва да продадат нов телефон догодина. Колкото до вътрешната памет , може да закупите новия iPhone в 16GB или 32GB варианти – добре за сега, но тъй като компанията представи 30FPS 720p видео запис , определено може бързо да се запълни дадената памет. Всъщност е малко странно , защо не са удвоили количеството памет до 64GB, при положение че наскоро го направиха с iPod touch. Колкото до свързаността , iPhone 4 е с вграден 802.11n WiFi радио приемник , както и с четирибандов HSUPA чип и Bluetooth 2.1.

Обновения дизайн дава възможност за доста по-голяма литиево-йонна батерия вътре , осигуряваща подобрени числа за Apple-ските рейтинги за живот на батерията (още по-нататък), макар че все още не е лесно сменяема. В допълнение, телефона има тези две нови камери (VGA отпред пет мегапиксела с LED светкавица отзад), нов втори микрофон за подтискане на страничен шум по време на разговор (подобен на Nexus One) , жироскоп в допълнение към стандартния акселерометър , светлинен сензор , и сензор за близост. Както с 3GS , AGPS чип и компас също са натъпкани някъде вътре в тази тънка рамка.

Разбира се , по-важните вътрешни части са станали външни: поименно , UMTS, GPS, WiFi и Bluetooth антените. Apple са направили металната обшивка около телефона в основата си две големи антени , и изглежда че си вършат доста добре работата да задържат радио сигналите. Големия въпрос е очевидно , дали или не това оправя или помага с постоянно разпадащите се разговори , с които потребителите на AT&T (в САЩ) са свикнали вече. Е , в нашето тестване , имахме доста, доста по-малко прекъснати разговори в сравнение с 3GS. Нека още един го повторим: да, iPhone 4 изглежда облекчава проблема с прекъсването на разговорите. Не беше перфектно , и имахме проблеми с връзката в центъра на New York City в частност , макар че е трудно да се каже дали е било грешка на нашия телефон, струпването на сгради около нас, или човека с който разговаряхме , който беше с 3GS на същото място.

Дисплей

До сега трябва да знаете , че iPhone 4 има изцяло нов дисплей  , освен всичко останало. Apple назовава LED подсветнатия , с 960х640 IPS екран със звучното „Retina Display” заради неговата висока резолюция и наситеност на пикселите. Както старите , така и този е 3.5” инча , новия дисплей успява да изкара откачените 326ppi пикселна наситеност заедно с 800:1 контраст. Чичко ви Steve направи от мухата – слон за науката зад тази технология по време на презентацията си , твърдейки че тази резолюция на екрана всъщност преминава лимита на човешкото око. И макар че имаше разни дебати и несъгласия с това твърдение дали е вярно или не , можем да ви кажем това: за нашите очи , никога до сега не е имало по-детаилен , чист , или „виждащ се” екран на което и да е мобилно устройство.

Не само че цветовете и черното са дълбоки и богати , но вие просто не може да видите пиксели по екрана. Добре , ако вземете някой фотоапарат за близко снимане или се приближите супер близко ще ги разпознаете , но по време на обикновено ползване , екрана е освободен от всякакви пикселчета, освен ако не гледате към приложение от миналата генерация , която не е минала през „пълната промяна” и графиките й не са били ъпдейтнати. Рендирането на текст е невероятно ясно и чисто – уебстраниците които са линия след линия пикселирани , гледани напълно zoom out-нати на 3GS (за пример Engadget или New York Times) са напълно четаеми на iPhone 4 , макар че текста преминава микроскопичния. Впечатляващо е , и двойно впечатляващо , когато гледате графики с по-висока резолюция или 720p видео на телефона – детаилите в местещите се картини са просто удивителни.  Това което е готино , че повечето приложения с текст в тях ще имат полза от тази функция независимо дали са били ъпдейтнати или не , стига да използват рендирането на фонтове от Apple. Текст в Engadget приложението , за пример , изглежда по-ясен , изчистен , и доста по-лесен за четене на новия iPhone.

Нещо друго , което определено трябва да се отбележи, е че поради използването на Apple на IPS и LED технологии за екрана си , iPhone 4 се вижда благоприятно на пълна слънчева светлина , и производителността при слабо осветление и екстремни ъгли на виждане са на благоразположение. Като цяло , просто не можете да намерите по-добър дисплей на телефон , и това не са само празни приказки.

Камери

Камерите на новия iPhone ще бъдат тема на доста дебати , тъй като това е част , в която Apple са били бавни да иноватират. 3GS-a предлагаше скромните три мегапиксела с няколко малки подобрения (без светкавица) , и докато бе добре за бързи снимки, не беше инструмент за творците в никакъв случаи. Най-накрая компанията изглежда , че слуша масите , които са заинтересовани в оставянето на „сапунерките” (point’n’shoot дигиталните фотоапаратчета) у дома си , в полза на телефон с камера с добри възможности , добавяйки пет мегапикселова камера на задната страна на iPhone 4 и VGA камера на предната.

Нека първо обърнем внимание на по-високо резолюционната главна камера. На своята WWDC презентация , Jobs каза че снимането на добри снимки не е само до това колко мегапиксела има камерата , но имало повече значение , това колко повече фотона може да поеме. Повишаване на фотонната бройка , пропуск на повече светлина, и снимките ви ще изглеждат по-добре, върви мисълта му. Така че Apple използват по-нов сензор със задна-подсветка , който е по-чувствителен към светлина в допълнение към увеличените мегапиксели – и трябва да кажем , снимките на iPhone 4 изглеждат наистина добре. Снимките ни изглеждаха добре направо с първите такива , с малко проблемчета касаещи фокуса и слабото осветление. С включената светкавица , успяхме да достигнем добри , ако не и доста добри резултати (сравнително нормални с по-малки LED светкавици) макар впечатляващо , iPhone 4 обикновенно успяваше да снима използваеми и дори красиви снимки в сравнително слабо осветени ситуации и то без светкавицата. Автофокусът работеше добре в повечето моменти , и всъщност успяхме да направим няколко невероятни макро снимки (вижте цветята в галерията по-долу). Като цяло , нямахме проблеми използвайки камерата на iPhone 4 , като главна такава. Не само че правеше красиви снимки , но A4 чипа и iOS 4 комбинацията ,  значително забърза времето отнемащо за заснемането на фотоси – сега е почти мигновенно. Иначе , имате опции за 5х дигитален зуум (който изважда резултати като дигитален зуум) и основни on/off/auto настройки за светкавицата. Това са доста „първобитни” опциики , и нямаше да имаме нищо против няколко базови функции като настройка на белия баланс – но хайде , все пак става въпрос за Apple. За щастие , App Store-а е пълен до козирката с приложения , които подобряват обикновенното приложение за камерата – така че очакваме да видим доста нови такива , които се възползват от новия сензор по-скоро.

Галерия снимки правени с iPhone 4:

iPhone 4 Engadget review camera photos

Колкото до видеото , определено бяхме впечатлени от заснемането в 720p (HD) , макар че има малки проблеми със стабилността (image stabilization) с лещите и толкова-познатия-ни CMOS проблем с изглед като желе , които се проявяват ако не държите камерата достатъчно стабилно. И все пак , вече не се виждаме носейки с нас Flip HD , вместо да носим това в джоба си (макар че , както казахме , бихме искали да видим по-голям капацитет на паметта). Всичко което заснехме изглеждаше ясно и в повечето случаи – без артефакти , и не видяхме никакви запецвания при твърдените 30 кадъра в секунда от Apple , дори и на по-слаба светлина. Добавяйки iMovie в кюпа , миксиране видеа по време на път (и не само) е доста добра функция (повече за това в софтуерната част). Видеото по-долу е снимано и редактирано изцяло на телефона , насладете се – а ето и самия фаил.

От другата страна , от пред , VGA камерата е…  VGA камера. 😀 Всъщност върши прилична работа в това да хваща лицето ви по време на видео разговори, и работеше изненадващо добре при слаба светлина, но няма да спечели никакви награди за най-напреднала камера на телефон. Би могла да осигури интересни опции за ъгли на виждане когато става въпрос за видео запис , и очакваме доста хора да се възползват от странната видео-гейм-перспектива. Всичко на всичко , изглежда добре , но е доста утилитарна.

Говорител / слушалка

Никога не сме имали особени проблеми с говорителя или слушалката на предишните iPhone-и (е , говорителя никога не е бил достатъчно силен за нашия вкус), но е очевидно че Apple са свършили някаква работа , за да подобрят както качеството на разговора през слушалката така и през говорителя. Освен че са направили телефона значително и принципно по-силен (звуково) и на двете места , чистотата на iPhone 4 е значително подобрена от предишната генерация. Както знаете един от телефоните считани за най-добър звук е Motorola Milestone , но новия iPhone определено влиза в конкуренция тук. Първия път когато проведохме разговор на устройството , се разхождахме по значително шумното 5-то авеню на New York , и още на момента бе ясно , че втория , шумо-изолиращ микрофон вършеше доста работа , поне от другата страна на линията. Макар че разни сирени се чуваха зад нас и бяхме обградени от приказливи хора , бе лесно да чуем събеседника си от другата страна , и те можеха да ни чуят перфектно (освен ако не са ни излъгали). Определено има разлика между звука в слушалката на новия телефон срещу 3GS-a , и дори достига конкуренция като новия EVO. Колкото до говорителя , може да бъде усилен без да наруши или да изкара прорязващи средни , проблем който сме имали с няколко нови телефона. Бихме сравнили iPhone 4 до нивото на BlackBerry Bold – добри тонове дори когато телефона се нагорещи.

Софтуер

Както с други ревизии на серията телефони от Apple , хардуера е само половината история. Заедно с iPhone 4 идва и iOS 4 , преименуваната iPhone OS , която има много нови функции , най-отличителна от които е може би Apple-ския мултитаскинг , видео конферентна екстра наречена FaceTime , папки за да си подредите приложенията , подобрен Mail , и доста други нещица – както голями така и малки – които подобряват порастващата операционна система на компанията. Допълнително Apple са портнали приложението от iPad – iBooks на малкия екран , и са създали нова версия на популярния iMovie специално за iPhone 4. Като цяло операционната система е почти същата , но има някои големи промени , които търпят по-задълбочен поглед.

Мултитаскинг

Това е нещо голямо, и е нещо повече от малка дискусия. От времето зората на приложенията за iPhone (помните ли в далечната 2008-ма?) , хората се възмущават от липсата на мултитаскинг на заден план. Да , знаем че може да държите Mail, Safari, iPod и още няколко приложения докато използвате телефона си , но тези привилегии бяха стриктно забранени за странични разработчици работещи по устройството. Приемливо е да кажем че това е една от главните причини , поради която jailbreaking движението се развива – телефон толкова мощен като iPhone-a просто можеше да го прави. Аргумента на Apple винаги е бил , че мултитаскинг докарва доста ускорено източване на батерията от телефони , и трябва да се подходи към него с внимание , за да не останем с телефони без скъпоценен сок в тях в късния следобед. 😀 Напоследък обаче , това мнение се промени. Apple – в абсолютна Apple-ска мода – „измислили” как да „направят мултитаскинга правилно” – по-специално компанията не разрешава пълен бекграундинг , а по-скоро шепа API-та , които имитират мултитаскинг. Неща като това да се задържите към GPS сигнала , оставянето на музиката да свири на заден план, да се задръжите свързани чрез VoIP разговори (или да ги приемате), и бързо превключване на приложения(принципно начин за бързо връщане на мястото от което сте тръгнали).

Е , справили са се Apple ? Може ли тази шепа API макиаж да достигне истинския мултитаскинг ? С една дума: мда.

Ето как стоят нещата – това може да не е „истински” мултитаскинг за доста от нас , но се равнява за мултитаскинг за повечето от нас. Това е, изглежда, чувства се, и играе ролята на мултитаскинг, следователно е трудно да се оплачем. Всъщност: изобщо няма да се оплачем от него, особено имайки предвид факта, че някои от любимите ни програмки – IRC клиента Colloquy е една от тях – правят точно това, от което се нуждаем да правят , всичко според Apple-ските наредби. Преди новата версия на операционната система , бихме си джейлнали телефона , само за да задържим IRC сесия на заден план. Сега , използвайки някои от тези нови инструменти (API) , разработчцитие на Colloquy са създали елегантно и използваемо решение, което удовлетворява както потребителите така и ченгетата от Cupertino. Работата е там че: работи, прави го без бъгове, и без по-значително изцеждане на батерията (доста  противоположно… повече за това след малко). Не казваме, че се радваме чакайки за нещо такова да се появи на бял свят, и да , бихме предпочели нещо по-отворено и гъвкаво – но това работи , и работи добре.

Та как точно Apple прави цялата тази магия ? Ето преглед на това точно какво мултитаскинг означава (и се чувства) на новия iPhone (и 3GS):
-бързо превключване (на програмки): Нали знаете как може да оставите Mail на половината когато пишете имейл и да се върнете точно където сте спряли? Е това се случва навсякъде сега. Когато напуснете програмката, се връщате точно на същото място. И се случва бързо. Бързото превключване на програмки е всъщност нещо като превключване на приложения , които са на „пауза”. Това в комбинация с новия превключвател за приложения на Apple (двоен клик на домашния бутон за изваждане на последно използваните програмки) унищожава досадното iPhone чувство на влизане и излизане от програмите и влизане и излизане отново и отново. Просто несъществува вече , стига всичките ви програмки да са ъпдейтнати , което ще отнеме значително време. Невероятно е за колко много само тази функция се брои – определено е едно от главните задвижващи зъбни колела в новата ОС , и е толкова просто че е глупаво. Бихме желали да видим опции за „любими” (favorite) програмки или по някакъв начин да се подреждат преоритетно , но един път свикнете ли със системката – която просто слага това което сте ползвали последно в ляво – наистина има смисъл в нея.
-приключване на задачата: Принципно , приключването на задачата разрешава на някоя програмка да приключи каквото е започнала дори когато я напуснете (не затворите , има разлика). Така че ако сваляте или качвате снимка в Evernote или Dropbox , или записвате статия в приложението New York Times , дори да напуснете, задачката е готова , когато се върнете обратно в програмката. Това се брои за доста от това , което ние мислим за мултитаскинг. Повечето от приложенията ви просто си стоят в режим на готовност – брои се само когато боравите с тях. Не знаем ограниченията на този API , макар че изглежда оставя доста място за креативно използване. Знаем че не са само големи работи – малки също Colloquy използва тази функция за да ви запази свързани към вашия IRC host. Да бъдем честни, такъв начин на работа е нещо което не очаквахме в iOS 4 , но ето че го има. Дано разработчиците на Twitter приложението и други чатърски клиенти да използват API инструментите по същия начин.
-бекграунд звук и VoIP: Тези двете са доста недвусмислени. Първото разрешава на приложения свирещи музика да продължават да го правят докато са на заден план (и дори им дава малка притурка за контрол в превключвателя за приложенията), и второто позволява VoIP връзките да останат активни. Това означава че може да останете в Skype разговор и да си проверите меила, но също така значи и че VoIP връзката ще бъде наясно за входящи обаждания, когато не използвате активно приложението. В допълнение това API може да бъде използвано за запис дори когато напуснете програмката, което е демонстрирано ефективно с новата версия на Evernote.
-бекграунд GPS: Принципно , GPS приложения могат да продължават да работят в бекграунда… поради очевидни причини. Точно това ще изтощи батерията ви ако не сте на зарядно – но кой използва GPS приложение и не включва това нещо да се зарежда?! Добре , може да сме малко виновни за това.  Без значение , този инструмент ще задържа приложението ви за навигация , ако трябва да приемете разговор , и явно ще позволи на GPS зависими приложения като FourSquare да направят проверката си дори когато не сте пуснали програмата на преден план.

Apple комбинира тези API инстрменти с по-познати нам тркове , като push notifications (показване на изкачащи прозорци при пропуснат разговор/меил/съобещение в IM и т.н.) , за отличен ефект. Знаем че повечето закоравели потребители ще ревнат веднага, за това че точно този начин не отговаря на „истински” мултитаскинг, но също така знаем че често решения на проблеми идват в различни разцеветки. Apple са намерили начин в iOS 4 да решат доста добра част от по-големите проблеми в тази насока, и каквото сме видяли досега изглежда доста обещаващо. Ако нещата ще стават по-добри от тук нататък , не възразяваме да им се насладим по време на пътя си. Но дано стават все по-добри Apple!

FaceTime

Ако не знаехте нищо за видео разговорите , Apple определено ще успее да ви убеди , че те точно сега успяха да изобретят идеята базирана на никога неизлъчван епизод на Jetsons , който бил набеден за прекалено футуристичен за телевизията. Разбира се, истината е че на много други места (дори в щатите до определена степен), смартфон видео разговорите не са точно нещо ново. Даже , в по-голяма част от Европа и Азия , технологията е дърта чанта. Но Apple няма да позволят нещо толкова малко като фактите да попречат на техния добър маркетингов план , и в тяхна (почти) защита, никой не е допринесъл за ефективни видео разговори за масите до сега. Макар че това може да не е от научна гледна точка , се предполага че не е достатъчно само да имате технологията – функцията трябва да бъде продавана на хората.

Е , успяли ли са Apple ? Може би да , може би не.  Със сигурност сме впечатлени от идеята и желанието на  Apple да отворят техния „FaceTime стандарт” за всеки, който иска да се включи в купона. Това ще рече, че програмисти на всяка платформа – които могат да покрият всички изисквания – могат да създават приложения които си говорят чрез протокола (или пакета протоколи). Също така сме впечатлени от самата технология, която изглежда полирана и готова още в началото. Но точно сега има само един начин, за да правите FaceTime разговори , и той е чрез iPhone 4… и само през WiFi , което ще рече че възможността за тези разговори е доста ограничена поне за сега. В допълнение, при нашето тестване, разбрахме че трябва да имате наистина добър, силен, близък WiFi сигнал за да задържите връзката. Повече от един път бяхме свидетели на запецващо видео, както и един изцяло прекъснат разговор, защото някой излезе извън WiFi обхвата , но хей.. все пак трябва да сте в обхват дори за най-базовите функции, затова не можем да виним Apple. Поне стана ясно , че определено видео разговорите навъртат достатъчно мегабайтчета насам-натам. Това което е готино около FaceTime, е че за разлика от Qik или друга треторазрядна опция за нещо като EVО-то , не са необходими настройки и е напълно интегриран в клавиатурата на телефона – което значи че единственото нещо което спъва е дали имате приличен WiFi или не.

Но как точно стават нещата ? Е всъщност е леко невероятничко. Да , не сме много добре настроени към PR-а за това как променящо и революционно е , но все пак има нещо доста футуристично в това да наберете приятел и да можете държейки устройството в ръката си да проведете видео разговор. При разговор с Greg Joswiak от Apple , който е бил в Париж (вижте снимката по-горе) , когато излезна и завъртя на голямата камера и видяхме Айфеловата кула , беше наистина готино и странно едновременно с  този „уау аз съм там” ефект. Както може да видите по-долу в разговора с Ed Baig от USA Today (който също има мнение за iPhone 4 тук), е наистина нов начин да говорите с някого, поне за нас. Имайки съвсем случаен лице-в-лице разговор с хлапе за това какво ще обядва е просто черешката на тортата – определено можем да видим тази функция влизайки в най-различни ситуации.

Говорейки от техническа гледна точка , всъщност осъществяването на разговорите е доста опростено; може да превключите към FaceTime чат докато вече говорите с някого обикновен разговор , или може да избере опцията да влезете директно във FaceTime връзка. Бяхме малко изненадани че може да прекъснете само звука в разговора , за видеото трябва да закриете камерите с ръцете си – по стария изпитан метод. 😀

След всичко това казано, това е възхитително допълнение, и имаме подозрението че Apple възнамеряват да правят повече от обикновенни разговори с него. Очевидно добавката за конферентни FaceTime сесии ще бъде нещо голямо, а и очакваме да използваме функционалността на 3G мрежа – готино е да проведете видео чат от къщата си , но ще е още по-яко да пренесете този вид разговори из големия Свят. Мислим че това плюс активното разработване за клиенти на много други платформи (не само iPhone) ще направи FaceTime доста по-интересно – засега това е само любопитство , но може да се окаже нещо съвсем друго след малко работа и време зад гърба си.

Папки

Какво наистина може да се каже за папките ? Принципно: беше време. Щастливи сме , че Apple видяха светлината в тунела и включват нещо такова в iOS 4 , и интеграцията е достатъчно елегантна , но можеше да е добре да може да се сложат повече от 12 програмки на едно място. Както изглежда, ако имате доста от един и същ вид приложения, ще имате купчина папки в същата категория. Имаме вторa „Games” папка , но повечето от вас сигурно ще имат шест или седем от тези. Това оправя проблема , но не го решава напълно. Разбираме защо Apple са взели това решение – надали е желание да бъде простичко – но щеше да е добре , ако можеше да ползвате мястото ако искахте.

Подобрения в Mail

За повечето от нас , новите промени към Mail приложението на iPhone-a бяха очаквани отдавна. Сред големите подробрения в iOS 4 са обединената входяща поща и нишковите съобщения (най-накрая!) – и двете от които направиха работата с и-меил на iPhone-a доста по-приятно преживяване. Все още мислим че меил клиента му липсва нещо в сравнение с Gmail , но това се дължи главно на пристрастяването ни към Gmail освен всичко останало, предполагаме. Като цяло , Mail изглежда доста по-завършен в момента, и Apple са решили същия проблем , който са имали с превключването на приложенията – това чувство за постоянно влизане и излизане от вашите входящи пощенски кутии.

iBooks | iMovie

Това не е нещо супер специално , но определено е добре дошла подробност. Ако сте използвали iBooks за iPad-a , преживяването е горе-долу същото… просто по-малко. Няма какво толкова да се каже за него , освен че в допълнение към многото други програмки за книги на iPhone-a, Apple сега дават и своя. Не мислим че може да се сравнява с приложенията на Amazon или Barnes & Noble особено при наличието на книги,  макар че изгледа е по-добър , а и ще синхронизира вашите бележки и буукмаркс през различните платформи.

iMovie , от друга страна , е нещо съвсем ново. Не можем да кажем че не сме го очаквали след като Apple анонсираха видео запис и редактирането към своя арсенал с представянето на iPhone OS 3 и 3GS – но това кара нещата с една крачка напред. Приложението с цена $4.99 ви дава достъп до по-напреднали функции , както (доста) ограничен избор от транзакции между клиповете , опцията да добавяте звук към своите видеа, плюс шепа теми и допълнителни ефекти. Намираме програмката за доста оборотна за бързо редактиране , макар че всичко е доста фабрично , така че докато имате най-базовите инструменти за реакция , неща като рязане и разделяне на видео клип могат да бъдат малко по-трудни за изпълнение. Тъй като можете да редактирате само началото или края на даде отрязък, ако искате да разделите нещо на различни парчета трябва да влачите клипа си в редакторски режим постоянно и след това да скалирате точките за начало и край на всяка част. Ще бъде доста сложно ако искате да правите доста прескачания и изрязвания – макар че не очакваме всички да започнат да правят следващия Casino филм на това нещо… макар че , някои сигурно ще го направят , нали? За няколко кинта, определено си заслужава да го имате, и очакваме след като няколко хора започнат да го използват , Apple да добавят още опции.

Какво НЕ е в новата ОС

Не всичко е цветя и рози до колкото ни е известно. Докато Apple са направили доста крачки напред в не една или две определени раздели тук , това нямаше да е Engadget (защото ТО Е Engadget ревю!  ) ако нямахме нашите оплаквания. В частност все още не можем да разберем и да приемем подхода на компанията към notifications. Намираме се във версия 4 на ОС, и все още сме обзети от тези неприятни , непродуктивни сигнали. Ако сте заети толкова колкото нас, тогава знаете какво е да получавате покани за календара ви, текстови съобщения, и push notifications , които просто задръстват телефона. Докато всеки друг съвременен производител на операционни системи е намерил елегантен начин да се справя с тези известия (включително предстоящата Windows Phone 7), Apple си остава с тази счупена система. Защо? Наистина не можем да отговорим. Намираме го трудно за вярване че няма пичове в Cupertino , които да се чувстват по начина по който и ние – даже сме сигурни в това. Може би това обяснява взимането на работа на notification guru-то от Palm – Rich Dellinger наскоро. Със сигурност се надяваме !

Другото нещо  , което ни влудява е липсата на притурки (widgets). Apple почти ги докарва нещата до там с новиите си контроли за музикалния плеър , но все още няма добри решения за поточна информация на iPhone-a. Признаваме си че сега е по-добре с бързото превключване на програмките , но все пак ще бъде добре ако можеше иконката за времето да ни показва температурата , където живеем. Твърде много ли искаме ? Изглежда, че конкуренцията са „близнали” това – надяваме се Apple да го заковат. (както с copy/cut/paste)

Аксесоари

Нямаше да е нов iPhone-a без някакви аксесоари , но този път Apple не са се престарали. Компанията предлага нова док станция , за $29 , както и серия от цветни „брони” (bumpers) , които да опазват телефона ви на същата цена. Имахме си работа с някои от тях , и докато не сме големи фенове на това как се чувстват и изглеждат , изглежда предпазват телефона доста добре. По тази бележка, всъщност сме виждали iPhone 4 да бъде хвърлян  с и без „броня” през стаята (дори един удари стената) без проблеми , а ние изпускахме нашия от около 1м на земята без драскотина.

Живот на батерията

Това е нещо голямо за доста хора , и имаме доста интересни новини да предложим. Живота на батерията на iPhone 4 е бил просто зашеметяващ до момента , преминавайки очакванията за продължителност по време на тестването. Имахме възможността за кратко време да тестваме телефона , но за около седмица носехме телефона като нашия главен такъв , и имахме доста впечатляващи резултати от нормално до тежка употреба. Всъщност успяхме да изстискаме повече от 38 часа – да , 38 часа – от живота на батерията от едно единствено зареждане използвайки телефона както обикновенно бихме го ползвали. Става въпрос за разговори, играене, доста push email и календарни покани, музика чрез Bluetooth в колата, и просто общо тестване (като сваляне на нови приложения, подреждане на иконки, бъзикане на настройките). Откарахме от 10:30 сутринта на Събота до 1:00ч сутринта на Понеделник без да е необходимо да зареждаме телефона. Разбира се , се изключи веднага след като часовника удари 1 , но определено беше вълнуващо. Като цяло живота на батерията изглежда доста подобрен в iPhone 4 , и защо не? Има по-голяма батерия , заедно с този A4 чип поддръжащ и iPad-a, който вече е показал че може да прави „глътки” вместо да си „налива” от сока енергия.

Когато остатъка от екипа вземат своите iPhone-и , ще направим още някои закоравели тестове на батерията и ще видим с какво ще излезем накрая , но мислим че под доста активно използване, iPhone 4 издухва предишните генерации на Apple , и кара доста от конкурентите да се замислят.

Заключение

Няма да се мотаем изобщо – според нашия приблизителен резултат, iPhone 4 е най-добрия смартфон на пазара в момента. Комбинацията от великолепен нов хардуер , този невероятен дисплей, подобрените камери, и важните осъвършенствания към операционната система правят цялостния пакет наистина страхотен. Да , все още има неизпипани точки тук и там , които бихме искали да видим Apple да поправи, и да , има някои невероятни алтернативи някъде там. Но когато става въпрос за пълния пакет – завършека в софтуер и хардуер , производителността , приложенията , и всички малки детаили които правят устройство като това което е – просто каймака сред пияната на нашето капучино. (което аз обичам с канела :D) Няма да спорим че повечето от това е въпрос на вкус – някои хора ще предпочетат Android или Symbian вместо iPhone , и други ще бъдат на „лов” за хардуерна клавиатура или друга комбинация , която липсва при iPhone 4 – но при изглед на цялостната картинка , трудно е да отречем че Apple са направили една крачка пред конкуренцията с този телефон. Разбира се , в супер-забързания пазар на смартфони където следващото Голямо Нещо ще се появи много скоро , не се знае докога ще се задръжат на ръба.

И мислите на един заек…

След прочитането на ревюто , неговото преглеждане , разглеждане , превеждане и написване на над 5000+ думи на Български език от моя страна , бих казал че за пореден път Engadget показват какви професионалисти са , до каква степен и колко на сериозно взимат работата си. Както казах в предварителния поглед върху телефона , нещата от които съм впечатлен най-много е самото инженерно достижение което са постигнали от Apple , към което мога да добавя: конструкция , процесори , памет,  антени , батерия , говорители , дисплей , и разбира се не безизвестния тъчскрийн приложен и в случая с iPhone 4. Цялостно мнение би могло да се изгради доста трудно въз основата на ревюта четени в интернет , но когато човек няма възможност сам да се докосне до определени неща – и това е вариант. Едно от нещата , които ме изненадаха и впечатлиха наистина , това е именно живота на батерията , който за мен е доста важен (ако не най-важното нещо в едно мобилно устройство) , нека се надяваме че всичко е така както е написано и хората са доволни с новите си апарати. С удоволствие очаквам ревюто на руснаците от mobile-review , които съм сигурен че имат доста различен поглед върху нещата , но също така добър и свеж.

Извинявам се за невъзможността за вграждането на видео фаиловете , но поради неразрешаването от страна на сайта-майка от който е взета информацията това е невъзможно , затова ви съветвам за да ги прегледате да цъкнете линка по-долу.

via: Engadget

Advertisements
  1. antipodean
    юли 1, 2010 в 4:30 pm

    Страхотно ревю. Поздравления!

  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: