Начало > мобилни телефони, новини > Nokia N8 в детайли – review

Nokia N8 в детайли – review

Снимки:

This slideshow requires JavaScript.

В кутията:

 • Телефон;
 • BL-4D, 1200 mAh Li-Ion батерия;
 • Зарядно;
 • USB кабел;
 • HDMI кабел;
 • USB OTG кабел;
 • WH-701 , стерео слушалки;
 • SU-36 Nokia стилус (вярно за Китай, зависи от региона);
 • Инструкции.

Необходим Предговор

За четвърти, и с ваше позволение последен път, в който се изразява мнението на автора писмено относно Nokia N8. Обикновенните читатели, фенове и маниаци на мобилни телефони най-вероятно знаят вече почти всичко относно мобилния телефон. Въпреки това искам да започна с няколко думи, които са необходими с цел „лекуването” на всички наранени души на Nokia фенове, които не са в състояние да възприемат и асимилират наличната информация, да я обработят и да си създадат свои собствени заключения,а вместо това приемат всичко в буквален смисъл. Е, ето няколкото твърдения:

-Nokia N8 ще бъде най-добрия Symbian смартфон на пазара до средата на 2011;

-Nokia N8 е най-бързия смартфон от Nokia;

-Nokia N8 е най-стабилния смартфон от Nokia;

-Nokia N8 има камера средно качество или малко по-добро, но най-доброто което може да се вземе от Nokia;

-Nokia N8 е единственото устройство с изцяло метална unibody конструкция и без забележки по качеството;

-Nokia N8 е най-малко скъпия Nokiа флагшип (главен телефон представящ компанията на пазара) от когато и да било.

В този момент искам да спра; макар че листа може да бъде продължен, трябва да бъде удовлетворителен. Във всяко едно от твърденията по-горе, ключовия детаил е че това е най-доброто нещо от Nokia. Макар че, това не значи автоматично, че продукта е най-добрия на пазара. Това бе така преди време, но за съжаление това време вече е минало. И няколко думи за камерата…

Бидейки не най-технологично напредналата не значи, че камерата няма бъде идеален избор за обикновени потребители. Хората не сравняват камери; те просто избират телефона и го използват. Важното днес е тяхното „преживяване” с телефона и какво той може да им предостави. В този смисъл, Nokia N8 е крачка в правилната насока. За 99 процента от потребителите на устройството, камера от този вид в мобилен телефон е нещо фантастично и те ще бъдат невероятно позитивни относно нея. Ще я величаят. Имайки предвид, че други Symbian^3 продукти имат камери без автоматичен фокус, избирайки смартфона на Nokia става още по-лесен избор.

Позиция

Nokia са имали сериозни проблеми в най-високия сегмент през последната година. Причината за това е серия от неуспешни продукти, които не успяха да спечелят потребителските сърца (пр. Nokia N97, Nokia N97 Mini, и Nokia X6); тези които закупиха продуктите, в последствие евентуално се разочароваха. В едно интервю Anssi Vanjoki, бившия главен вице-президент на Nokia, спомена че продажбите на Nokia N97 били високи, което не бе вярно на практика за протребителите. В друго интервю, той потвърди че компанията му е загубила върховия смартфон сегмент, но възнамерява да си го върне обратно. В частност, това трябва да бъде направено с помощта на Symbian^3 и Symbian^4 продукти. На Nokia N8, може да бъде погледнато като на първия продукт базиран на Symbian^3, и фото решение, първото устройство от Nokia с 12-мегапикселова камера. Компанията е инвестирала доста ресурси в промотирането му; количеството маркетингови усилия ще премине това което бе спрямо Nokia N97 и ще бъде от голямо значение за пазара като цяло.

Наистина ли този модел е флагшипа ?

Този въпрос ми бе задаван много пъти. Беше ми казано, че не е, тъй като не бил позициониран така от Nokia, тъй като не е най-скъпия Symbian продукт – с една дума, нещо не е наред. Първоначалната цена от ЕUR 370 (без данъци и такси) не е каквато един флагшип има; Nokia N97 струва доста повече от това, дори и днес, повече от година след пускането му на пазара. Как Nokia N8 може да бъде флагшип ?

За да бъде предотвратено по-нататъчно объркване, нека дефинираме термина. По мое мнение, флагшипа е продукт, който се „наслаждава” максимални продажби и/или представя компанията пред потребителите, бива „лицето” й. Това значи, че е среден- или висок- клас продукт, но в никакъв случай не значи най-скъпия. Често, наистина е най-скъпия продукт, понякога – не точно (Nokia N97 and N900). В нашия пример, Nokia N97 е най-функционалния и най-скъп продукт от Nokia за предишната година, ако не взимаме предвид луксозния Arte. Nokia N900 е на същото ниво; добавя до голямата картина относно компанията, макар че продажбите му са минимални. Абсолютния показател, за това че тези два са флагшипа са съответните маркетинг и PR дейности на компанията. За момента, Wave (Bada) и Galaxy S (Android) са флагшип моделите на Samsung, Desire е на HTC, DROID/Milestone е на Motorola (макар че има и MOTOROI, DROID2 и няколко дуги устройства).

Nokia N8 и Samsung Wave


Според това обяснение, Nokia N8 e избран от компанията, за да може потребителите да се запознаят с възможностите на Symbian^3 и самата платформа. Модела е фокален и ще има максимални продажби измежду всички останали Symbian^3 телефони през 2010 както и през първата половина на 2011. За съжаление, компанията не може да направи цялата продуктова линия Symbian^3 мигновенно, затова ще наблюдаваме колекция модели базирани на различни версии на операционната система през 2011. Ниския и от части средния клас ще бъдат представени от решения базирани на S60 5-та генерация. Високият клас ще бъде изграден от устройства задвижвани от Symbian^3 и Symbian^4, както и някой MeeGo решения. Цяла зоологическа градина! Ето за това Nokia се нуждае от модел върху който да се фокусира, имайки най-добрия маркетингов потенциал и най-вероятно максимални (за компанията, не за пазара) продажби.

Модел близнак и позициониране в продуктовата линия на Nokiа. Не отдавна Nokia започна пускането на своите продукти по двойки, и N8 не е изключение. За пример, компанията първо пусна Nokia X6 32GB с Comes With Music услугата, след това представи 16GB-овата версия без музикалния абонамент, а след това и по-евтината 8 GB версия. Същото се случи и с Nokia N97. Първо се появи флагшип модела, а след това – по-евтиния Nokia N97 Mini, който се оказа по-добър в хардуерно отношение, съдържащ достатъчно подобрения и като цяло е по-стабилен. Оказа се че първите собственици получават проблеми за парите си, тъй като модела-наследник изглежда по-евтин и значително по-добър. Вървенето на Nokia от горе на долу (т.е. по-скъпи модели излизат първо) изглежда като унижение на купувачите на скъпи стоки. Ефективно те бяха бета тестъри за масовия пазар. Започвайки с Nokia N8, пътеката се обърква и масовия пазар става първата вълна да направи предишното, по-скъпи модели по-стабилни. Nokia N8 е златната среда.

Ще има няколко версии от устройството (според моя личен източник на информация). Първо, ще бъде модел с 32GB вградена памет и музикална услуга (за избрани страни), който ще се продава за около EUR 425-450. Продажбите ще започнат в началото на другата година. Втория модел е по-евтин, с по-малко памет, без 12 mpx-овата камера. Ще бъде наречен наследника на „легендарния” модел и ще се появи през втората четвърт на 2011 на цена от около EUR 230-240 (по това време цената на първия N8 вече ще е паднала до около EUR 300-330).

Както може да видите, Nokia N8 не е най-скъпото решение и затова е първото да стъпи на пазара. Ето така новата стратегия на Nokia е по-различна от тази през 2009-та и дори началото на 2010г.

Целева аудитория. Тъй като този модел е за цел спечелване обратно на продажбите в средния смартфон сегмент, подчертаността е върху мултимедията, в частност HDMI изхода, подобрен музикален плеър, възможност за възпроизвеждане на HD видео и възможностите на камерата. Други характеристики на модела биват едва споменавани. Апарата е добра оферта, и е правилно поставен за традиционни клиенти, които предпочитат Nokia пред други марки. Само че за пазара като цяло, не предлага нищо съществено. Положението му някак си прилича това на Nokia N86, първия смартфон на компанията с 8mpx камера. Не бе първи на пазара, не можеше да предложи най-доброто качество на снимане; същата история изглежда вярна и за Nokia N8. Дори имат еднакво ценообразуване и позициониране. Компанията се старае да направи някакво изкуствено вълнение около модела, повече от нуждаещото се за мястото му.

Вече има няколко 12 мегапикселови модела на пазара, които не са много популярни, не заради техните цени, но заради липсата на интерес към такива решения от масовия потребител. Купувачите предпочитат пакет от характеристики вместо добра камера. И модели като тези са на пазара вече около година. Ето затова, Nokia влиза в сегмента, в който „каймака” е бил „облизан”, и просто не може да поиска висока цена, за това което може да предложи. Това също обяснява решението за производството на евтина версия на Nokia N8.

Истинско позициониране. Новото устройство е да замени старите топ модели, като Nokia X6. Само че не е да замени други клавиатурни устройства, по очевидни причини. Тези, които се нуждаят, трябва да изчакат за N8 с клавиатура. Когато сложим X6 и N8 за сравнение, някой може да види че втория е голям напредък за Nokia; потребителския опит остава същия, докато скоростта и стабилността получават тласък, някои нови полезни качества биват добавени. Следвайки същата логика, някой може да каже че Nokia N8 е добър заместител на Nokia 5800 ако сте купили втория в началото на продажбите. Като цяло е решение за Nokia ентусиасти, които нямат опит с други OS-та или платформи. За тях устройството е разумен избор, предлага серия от подобрения над предшествениците си. То е еволюционизиращо подобрение на тъч-скрийн телефона от Nokia. Както и да е, за пазара, модела не внушава никакъв нов потребителски опит, не може да достигне алтернативите на други компании, и няма нищо уникално да предложи. Защо това е така, нека дискутираме по-долу. Надявам се детаилното обяснение на всяка функция по отделно ще ви помогне да изградите свое собствено впечатление за телефона.

Nokia N8 и HTC Desire


Дизайн, Размери и Управление

Устройството се усеща приятно в ръцете; няма никакви оплаквания относно качеството на изработката. То е candibar без никакви плъзгащи части. За да премахнат нежелани проблеми, Nokia вземат кардинални решения и изоставят обикновенното отделение за батерията. Уместния слот е подсигурен чрез две винтчета от долу. Такова решение помага; но, ще ви трябва Philips отверка, за да смените батерията ако ви се налага. Внимавайте, защото може да загубите гаранцията ако се опитате да отворите устройството и не внимавате достатъчно. Във всеки случаи, няма да можете да носите втора батерия за смяна с вас.

По време на втория поглед, се зачудих какво ще се случи, ако бъде изпуснат. Използвайки прототипа за доста дълго време от няколко месеца вече, получих отговора. Версията за продажба беше в мен за по-малко от седмица. Не, не умря, вместо това точно обратното: бе приятен опит. На бързо да кажа, че с корпус като този, или няма да имате никакви проблеми изобщо или ще ги откриете мигновенно. Устройството беше изпускано около 10 пъти без съществени поражения.

Модела ще бъде наличен в пет цвята, вариращи през различните региони, с обикновенно три излизащи наведнъж. Това са светли цветове, друг ясен белег на Nokia за закъснение – и.к. Тъмно сиво, Сребристо бяло, Зелено, Синьо, и Оранжево. Всяко решение изглежда интересно.

Телефона има размери 113.5х59.12х12.9 мм, и тегло от 135 гр. Не е прекалено тежък, но е солиден в ръката. N8 не е нито твърде голям, нито малък, просто златната среда. Размерите са наравно със съвременните устройства, това е нито плюс нито минус.

Nokia N8 и HTC Desire


Nokia N8 и Samsung Wave


Nokia N8 и Apple iPhone4


От лявата страна, може да намерите открит microUSB порт без капаче. Два слота, за паметта и SIM картата са разположени над него. Те имат капаче, което е закрепено към корпуса и евентуално, може да бъде скъсано, дизайна им е по-различен от този използван в други модели на Nokia. Капачето е само едно за двата слота и следователно трябва да се внимава.


От дясната страна има бутон за регулиране на звука (доста удобен) с бутон за камерата под него. От долу може да намерите 2мм порт за зарядно, докато отгоре, разполагате с 3.5мм аудио жак, HDMI-изход, и бутон за вкл./изкл. Ако използвате стандартните слушалки, трябва да натиснете жака докато чуете щракане. Някой хора не го правят и се оплакват от лошо качество на звука. Просто не се страхувайте да натиснете когато слагате слушалките.


Дисплей

По отношение на резолюцията и големината, екрана изглежда познат. Той е същия, използван в други модели на Nokia – като Х6. Има резолюция с големина 640х360 пиксела, 3.5 инча диагонал и е покрит със стъкло (така се нарича специалната пластмаса идентична като тази в Х6) и позволява до 16 млн. цвята. Базиран е на AMOLED и включва някакво специално покритие за работа навън, което подобрява четаемостта (не е ClearBlack с поларизиран филтър като при Nokia E7 и някои други устройства, а по-скоро някаква по-ранна технология).

Различни онлайн източници са направили много сравнения с дисплея на Nokia N8 спрямо тези използвани в други устройства, и не можем да пропуснем такова сравнение и тук. Преди да започна, искам да изясня, че избрах най-добрите дисплей в наличност на пазара (пр. този в Samsung Wave, имащ същия диагонал, и този в Samsung Galaxy, с по-голям диагонал, и двата базирани на SuperAMOLED). При директна слънчева светлина, изработката на дисплея няма голямо значение, което вече може да бъде считано нещо добро за Nokia. Второ, качеството на дисплея при ползване на закрити пространства е сравнително сравнимо между всички три устройства в повечето случаи. Единственото възражение, е че Nokia не позволява да бъде регулирана яркостта на дисплея ръчно, което ще рече че трябва да се разчита на сензора за светлина (всички модели на Samsung имат и двете функции). При Nokia N8, може да изберете исканото ниво на яркост и максималната му величина, но не е позволено да я регулирате когато си поискате. За пример, при влизането в недобре осветена сграда, Nokia N8 автоматично ще замъгли екрана. Системата вече е била използвана в някои по-ранни модели и потребителите не са се оплакали от нея.

Сравнението по-долу прави казаното доста по-ясно. Детаилите и качеството на картината са сравними или дори идентични за средностатистическия юзър. Въпреки яркостта и контраста бидейки някак си по-високи, не може да се каже че Samsung предлага значително по-добро качество на картината. Ако някой наистина е взискателен, то тогава бялото на Samsung е малко по-бяло, и картината е леко по-светла като цяло. Но всичко това са детаили. Искам да повторя още веднъж, че за стандартни купувачи, които не сравняват екраните на различни устройства по ясни прични, екрана на Nokia N8 е адекватно решение, което е справедливо сравнимо спрямо най-добрите модели.

В избрани режими, екрана може да изобразява до 16 реда текст; има три размера за фонт с възможност на избор в настройките. При директна слънчева светлина, цветовете изчезват малко, което е нормално.

Това е един от първите продукти на Nokia да поддръжат мулти-тъч (пр. в галерията и браузъра); само трябва да се приложи специално движение с ръка (пр. pinch-to-zoom като при iPhone). Екрана е капацитивен, с качество на изработка и поведение подобно на това при Nokia X6. Докато през повечето от времето, реакцията е окей, от време на време няма да отразява докосванията (дължащо се поради софтуерния проблем, както при Nokia X6). За момента, Nokia не са в състояние да изработват екрани сравними с тези на Apple, от гледна точка на удобството или последните модели на Samsung, чиято реакция е близка до тази на Apple iPhone. Това е второстепенен проблем и няма да бъде забелязан от повечето купувачи. Още веднъж, бих искал да подчертая, че е един от най-добрите Nokia екрани до сега, и разликите в потребителския опит, особено ако сравним с предишни модели, ще бъдат драстични за много хора. Не е идеален дисплей, но е добър.

С две думи, е добър дисплей, който не може да се покаже с резолюцията си или цветовата гама, но е на добро стандартно ниво или дори малко по-добро от гледна точка на късната 2010г. Той е добър, не е най-добър. Дисплея на iPhone 4 има сравним диагонал, но по-висока резолюция, този на Samsung Wave има превъзхождаща резолюция, цветова гама и яркост. Само че, разликата не е толкова критична за средностатистическия потребител; дисплеите изглеждат на едно ниво. И това е много важно за Nokia.

Nokia N8 и Apple iPhone4


Клавиатура и писане на текст

Nokia N8 разполага с два режима писане на текст – т.е. вертикална клавиатура (поддържа както Т9 като при QWERTY режима) и пълна QWERTY клавиатура. За съжаление, Nokia взема опита на други компании твърде повърхностно, дори ако имат водеща роля като HTC и Samsung. Главната клавиатура няма бутон за превключване режими на писане. Това ще рече, че ако трябва да пишете на два езика, трябва да изкарате менюто, да смените, и да се върнете. Отнема прекалено много време в сравнение с единично кликане при продуктите от Apple, Samsung, HTC и други компании.

Друг недостатък е липсата на специални символи на главната клавиатура (има точка и запетая). Конкурентите ви позволяват да избирате тези от главния екран по един начин (за пример при Bada, може да натиснете шпацията/спейсбар/ и да изберете необходимия символ или да го избере директно от екрана).

Но отново, искам да отбележа, че това е по-маловажен проблем, който е наличен в широката гама от тъч-чувствителни телефони на Nokia. Просто афектира определен режим на работа, на който не е обърнато внимание.

Ранните потребителски версии не поддръжат Swype. Технологията за писане на текст може да бъде налична в някои бъдещи ъпдейти. Може да инсталирате Swype ръчно, но ще работи само за английски и при режим „пейзаж” /landscape/.

Памет и карти памет

Телефона има 175MB памет отделена за общи приложения или ваши данни. Вътрешната памет от 16GB може да бъде разширена от microSD карта с до 32GB.

Апарата има също така 256MB RAM (Nokia N97 Mini има 128MB), което е голям скок напред за Nokia. Трябва да увеличи скоростта и стабилността на производителността. Скоростта е наистина подобрена, докато има още какво да се желае от стабилността. Трябва да кажа, че е по-добре от преди, но определено има място за подобрение.

Главната пречка е интернет браузъра, който може да се „счупи” /crash/ или да забави телефона, ако се използва активно. Други предварително инсталирани приложения работят добре и служат за пример на прецизност и стабилност. Имам 5-6 приложения (camera, mail, files manager, social network app) работещи едновременно и количеството свободна памет варира от 28MB до 81MB. Не съм се сбъсквал със сериозни забавяния. Надявам се браузъра да бъде обновен през Ноември.

USB flash устройства

В кутията може да намерите конектъра за външни USB устройства (пр. флашки). Когато свържете флашката може да копирате данните от нея на вътрешната памет и да използвате фаила. Тази памет е показана във файловия мениджър като друго устройство. Тази опция не е била ползвана в телефони досега, и е доста интересна. Поне на теория. Ще се опитам да обясня.

Преди доста време, имахме такива джаджи като PDA с USB host функция, която позволяваше свързването на камера, флаш у-во или нещо друго. Функцията не стана много популярна, макар че много горди собственици на PDA-та се „фукаха” с тази необикновенна функционалност. Може да прочетете ревюто на едно такова PDA ето ТУК.

За прехвърлянето на фаилове, предпочитам да използвам телефона с 32GB памет, а не флаш устройствата. Ако ми се налага да копирам повече фаилове мога да взема външен хард диск. За съжаление, не можем да свържем 2.5” външен диск към Nokia N8, заради недостига на напрежение, но успях да свържа 3.5” външен диск, който има собствен(о) /зарядно/ източник на ток. Системните фаилови ограничения на Nokia N8 са следните: файлът не може да надвишава 4GB (което е повече от достатъчно) и NTFS файлова система, заедно с подходящи носители не се поддръжа.

Когато свържете флаш устройството всички пуснати приложения в общата памет (не в телефонната) ще бъдат „пауз”-нати. След като приключите работата с флаш устройството, и то е изключено, тези приложения автоматично ще възобноват тяхната производителност (не всички приложения могат да възвърнат състоянието си). Ако планирате да използвате приложения, които се нуждаят от връзка с мрежата и състоянието им да бъде постоянно обновявано, трябва да бъдат инсталирани в паметта на телефона.

Батерия

BL-4D батерията има капацитет от  1200 mAh. Производителя твърди до 390 часа в стендбай режим и от 5.5 до 12 часа време за говорене (UMTS/3G/ – GSM).

Апарата включва нова архитектура, която в съединение с Symbian^3 осигурява увеличено време за използване на всеки режим. Nokia дава следните параметри за модела:

– Видео възпроизвеждане – до 7 часа (аз успях 5.6ч.);

– Музикално възпроизвеждане – до 50 часа (стандартни слушалки,повтарящи се песни – 47 часа);

– Трансфер на данни (Уеб ТВ) – до 3 часа и 20 минути (2ч. 15мин., което може да зависи от качеството на мрежата);

– Видео запис – 3 часа и 20 минути (2ч. 10мин. с максимални настройки и ръчна яркост на дисплея);

– Видео възпроизвеждане през HDMI изход – до 6 часа (около 5.5ч. преинсталирани тест файлове в затворен цикъл, и до 4.5ч. обикновенни филми);

Наистина харесвам факта, че телефона работи дълго време във всеки режим. Инжинерите на Nokia са направили невероятен принос тук, и трябва да бъдем доста благодарни. Този модел е ненадминат сред други S60 решения когато става въпрос за спестяване на енергия, което е значително преимущество. За пазара като цяло не е рекорд като Apple iPhone 4 може да възпроизвежда видео до 10 часа и музика до около 40 часа. Тези параметри са сравними, и игнорираме разликата в дисплеите.

За съжаление, трябва да спомена средно време за работа не повече от два дни, което всъщност не е зле, защото много устройства се нуждаят от презареждане на всеки 24ч. По-големия дял енергия се използва от home screen-а с widget-и (нуждаят се от много ресурси, като всеки друг трансфер на данни освен Wi-Fi). Също така, батерията е доста използвана, когато браузвате уеб страници. Имайки предвид времето за работа, става ясно защо ARM11 показва само 680Mhz, което е компромис за по-голямата издръжливост на батерията. Ако нагласите яркостта на екрана на 70%, времето за работа в моя профил спада с 10%. Максималната яркост ще изяде около 20%. Крайното време за заряд е около 2 часа.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. В USB настройките може да изберете един от следните 3 режима:

 • · Data Storage (Mass Storage USB) – паметта на телефона и на мемори картите бива засичани; никакви устройства не са необходими и OS-то разпознава апарата без допълнителна помощ.
 • · OVI Suite – работа с OVI файлове, достъп до всички телефонни функции, бекъп на инфо, и т.н.
 • · Printing and Mediaфото принт, MTP режим.

Трансферните скорости на данни достигат 5.5 Mb/s. При вкл. на USB кабел, телефона започва да се зарежда.

Bluetooth. Това е първия модел от Nokia с Bluetooth 3.0 още познат като High Speed. По време на прехвърлянето на данни с други устройства с тази технология се използва Wi-Fi 802.11, и теоретично скоростта може да бъде около 24 Mb/s. Прехвърлянето на 1GB файл от Samsung Wave S8500 до Nokia N8 и обратно показа максимална скорост от 10 Mb/s на разстояние от три метра. По време трансфер на големи файлове, често връзката бива прекъсвана, което не се случва при прехвърлянето от Nokia N8 към същия модел или от Samsung на Samsung. Може да се случва поради неадекватността в настройките. Трансфера на големи файлове към обикновенни S60 устройства също често прекъсва (без използването на BT 3.0).

Телефонът поддържа различни профили: Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM Access и A2DP. Няма въпроси относно използването на слушалки/хедсети , всичко е нормално.

WiFi. Поддръжа се 802.11 b/g/n стандарта, но не е първия модел на пазара с такава гама протоколи. Функцията работи добре. Има програмка за намиране на WiFi мрежи и съответния уиджет (инсталирах го и се насладих на удобството).

HDMI

Телефона има HDMI мини конектър и адаптора за свързка на устройството към телевизор посредством HDMI. Ако изберете тази връзка може да показвате всичката налична информация от дисплея на телевизора, да слушате музика или да гледате видео (5.1 мултиканален звук се поддържа стига да имате необходимите файлове). Преинсталирания тестов клип на N8 показва как да се използва всеки елемент от акустичната ви система. Звукът върви от левия компонент към десния и т.н. Качеството на видео възпроизвеждането на големия екран зависи изцяло на файла и Nokia N8 играе ролята само на носител на този файл или плеър (до 6 часа ако деактивирате екрана и не пипате телефона, но аз успях малко по-малко). По време на възпроизвеждането е по-добре да превключите на Flight режим.

Функцията работи без проблеми. Бива предлагана на пазара като нещо революционно, но не е такъв случая. Много години вече, телефоните биват оборудвани с ТВ изход и всички високи модели от N серията имат ТВ кабел в кутията. Според проучване малък процент потребители се възползват от тази функция. Ще видим дали агресивното промотиране на тази опция в Nokia N8 може да накара хората да използват HDMI за показването на снимки и видео. Кабелът предлаган е по-удобен за носене, защото е по-компактен от кабелите за ТВ-изход преди, но трябва да го носите така или иначе, което може да е проблем за някои хора тъй като кабела не е обикновен (дори microUSB кабел не може да бъде лесно намерен във всеки дом в днешни дни, а тук става въпрос за нещо различно).

Функцията не трябва да бъде критикувана само защото не е широко използвана, но в същото време не е правилно да се каже че е необходима за по-голяма част от потребителите. Просто е ниша опция и в бъдеще ще има повече модели с такъв конектър (Motorola XT720 (MOTOROI, някой други модели). Това е една от наличните функции, но не е решаваща.

Мисля че много собственици на Nokia N8 нямат домашна система с 5.1 звук и не могат да ползват опцията. Но това са само моите идеи и те не са подкрепени от някакво проучване.

Камера

Няма смисъл да поватаряме нашата детаилна статия. Може да прочетете всичко за камерата ТУК.

Впечатления

Модела има един говорител, но е силен и чист и може да бъде чут от всеки джоб или чанта. Харесва ми нежното и бързо темпо на вибрацията, но за повечето потребители може да е слаба. Няма оплаквания относно качеството на разговора. Всичко работи добре.

Това е най-бързия Symbian смартфон, чисто и просто. Задминава Sony Ericsson Vivazи подобни телефони ще бъдат повече в бъдещето, което е добре. Но, най-бързия смартфон на пазара ли е? За съжаление, трябва да дам негативен отговор. Скоростта на интерфейса и софтуера са доста зад Apple iPhone 3Gs, да не споменаваме iPhone 4. Това е просто моята лична преценка, но това е което чувствам. Много Android смартфони са също по-бързи. Bada телефоните са също толкова бързи, а понякога дори имат леко предимство. За жалост, не е най-бързото устройство и споменавам само налични модели, без да взимам предвид Android 3.0 (прекалено рано е), който ще покаже осезаема разлика в производителността. Също така има няколко топ устройства, които струват няколко пъти повече.

Nokia показват най-съществената част от телефона да бъдат неговите мултимедийни възможности, и докато те са добри, не са много впечатляващи. Видео плеъра е обикновен, но за щастие поддръжа DivX. Камерата е едно от предимствата му, но само относно снимки и резолюция. Качеството на фотосите не е значително увеличено и видео записа е наравно с други модели (Vivaz и Motorola XT720 са сравними, както и други телефони, защото е стандартна функция за пазара).

Ако става въпрос за негативни неща, мога да спомена браузъра, екрана не е най-добър за видео възпроизвеждане (нормален е, но не най-добър). Може да кажем че това е като да намерим „игла в купа сено”, но като цяло модела не е спиращ дъха такъв.

Като собственик на Nokia N97/X6 имам съмнителни впечатления от Nokia N8. От една страна, имаме същия стар интерфейс, който е по-бърз, но има подобни дефекти (екрана не реагира по някога, и уиджетите не са достатъчно информативни; защо ми е притрябвал един ред от Facebook или Twitter?!). От друга страна, има готини добавки – фото и видео редактор (не е необходимо да се инсталират), USB OTG, HDMI връзка (друга екстра) и съчетаването на приложения в една платформа (пр. Search и maps). Мейл клиента е подобрен, но не ви обсипва във всеки случаи.

Интересно е да бъде отбелязано, че многото проекти на Nokia ще бъдат развивани самостоятелно вече. Това може да бъде видяно с примера на maps, което може да бъде свалено на устройства, когато новата версия бъде достъпна. През Ноември, бета на осмата версия на браузъра ще излезе, докато финалната се очаква през Февруари или Март заедно с първия главен ъпдейт за Nokia N8. Същото важи и за e-mail клиента. Новия подход ми харесва повече, от колкото да чакам за изцяло друг firmware ъпдейт.

Това е еволюционен напредък. Има подобрение, но трудно пробив. Ако не взимаме предвид камерата може да намерим доста други интересни решения. Купувачите не се интересуват от скоростта на разработка за платформата, а само искат да знаят дали да похарчат парите си за този продукт. Мисля че предлага количество за пари, тъй-като Nokia има намерение да има високи продажби с Nokia N8 и апарата е ценообразуван своеобразно. Samsung Wave e бенчмарка. Вече е в наличност за същата цена, но влезна на пазара 2 месеца по-рано. Може да сравнявате продуктите, но те са различни, макар да целят една и съща аудитория. Не трябва да забравяме устройствата от HTC, Motorola и Sony Ericsson.  Nokia N8 e добър за тези, които са използвали нищо друго освен Nokia, и нямат опит с Android. Тази операционна система е във възхода си в момента, и привлича доста внимание. В края на Октомври интереса и продажбите ще бъдат усилени дори повече, защото Android вече е узряла ОС и е или достигнала равност със Symbiаn или дори го е задминала.

Всичко на всичко имаме добър продукт за Symbian потребителите. Те няма да бъдат разочаровани, тъй като телефона ще работи по-добре от предишни модели, макар че е далеч от идеален. Тези, които търсят най-високите технологични решения трябва да погледнат другаде. Може да се задържи върху технологична слава за няколко месеца, ако въобще се задържи. Nokia N9 предлага абсолютно нов интерфейс. Взел на заем много функции от Android (статус линията и някои анимирани елементи) и Bada MeeGo ще изглежда сравним с модерна ОС. S^3 нямаше такъв полиран интерфейс. Това е преходен продукт и Nokia N8 също. Целта на модела е да задържи продажбите на Nokia на същото ниво като конкурентите, които предлагат по-добри технологии и карат цените на Nokia да хукват надолу. Трябва да хвърли прах в очите и да отдели вниманието от ОС , и преходния й характер и след 2-3 месеца следващата версия на Symbian трябва да бъде пусната. Nokia N8 е добър, но незабележителен продукт. Шума около модела ще избледнее през следващите няколко месеца и Nokia ще предложи нови флагшип модели, които ще бъдат по-технологично напреднали. Само цената може да помогне на модела и Nokia разбира това много добре. Компанията е говора да пожертва други продукти, за пример цената на Nokia C7-00 бе на същото ниво, което автоматично прави модела непривлекателен (разликата в цената е само €50). Задачата на Nokia е да продаде колкото се може повече Nokia N8 апарати, и компанията ще е готова да продължи напред.

Получаваме невероятно подобрение към сегашната серия на Nokia, но той трудно е специален за пазара като цяло. Феновете на Nokia може да празнуват, но други ще имат изгода само от камерата му. Ако не се съсредоточавате върху камерата то тогава може да погледнете другаде. За съжаление, не е решение от тип „всичко-в-едно” като Nokia N95. Не бях впечатлен от тази работна машинка и намирам Nokia C7 по-привлекателен, но не приемам цената му. Nokia N8 може да бъде умерена примамка за аудиторията и ще бъде популярен заради сравнително ниската му цена. Този продукт е събитие за Nokia.

От автора:

Като цяло искам да спомена колко бях впечатлен след като прочетох няколко пъти цялото ревю предоставено любезно на Света от професионалист Эльдар Муртазин, един от главните редактори на мобилния руски сайт MobileReview.com

Тъй като нито имам достъп, нито възможност (а скоро сигурно няма и да имам) сам, лично да се докопам до едно от тези устройства използвах възможността да преведа за вас неговото ревю. Надявам се всичко е разбираемо и достатъчно подробно, относно камерата на Nokia N8 , има много какво да се каже и да се види. Но като цяло може да цъкнете ТУК , както и линка по-горе в статията за да отидете директно на ревюто относно камерата, защото мисля че при погледа над снимките може да си направите сами извода.

Моето скромно мнение за модела, съвпада горе-долу с неговото и други насред интернет пространството. Проблема, е че след като не съм се докосвал до телефона не е уместно да изказвам мнение, така че ще се въздържа. Благодаря за вниманието и се надявам да се насладите на най-дългата до момента статия в моя блог (а може би и в БГ блог пространството като цяло) – само около 5400 думи са, какво толкова ! :D

via: Mobile-Review

 

В кутията:

· Телефон;

· BL-4D, 1200 mAh LiIon батерия;

· Зарядно;

· USB кабел;

· HDMI кабел;

· USB OTG кабел;

· WH-701 , стерео слушалки;

· SU-36 Nokia стилус (вярно за Китай, зависи от региона);

· Инструкции.

Необходим Предговор

За четвърти, и с ваше позволение последен път, в който се изразява мнението на автора писмено относно Nokia N8. Обикновенните читатели, фенове и маниаци на мобилни телефони най-вероятно знаят вече почти всичко относно мобилния телефон. Въпреки това искам да започна с няколко думи, които са необходими с цел „лекуването” на всички наранени души на Nokia фенове, които не са в състояние да възприемат и асимилират наличната информация, да я обработят и да си създадат свои собствени заключения,а вместо това приемат всичко в буквален смисъл. Е, ето няколкото твърдения:

Nokia N8 ще бъде най-добрия Symbian смартфон на пазара до средата на 2011;

Nokia N8 е най-бързия смартфон от Nokia;

Nokia N8 е най-стабилния смартфон от Nokia;

Nokia N8 има камера средно качество или малко по-добро, но най-доброто което може да се вземе от Nokia;

Nokia N8 е единственото устройство с изцяло метална unibody конструкция и без забележки по качеството;

Nokia N8 е най-малко скъпия Nokiа флагшип (главен телефон представящ компанията на пазара) от когато и да било.

В този момент искам да спра; макар че листа може да бъде продължен, трябва да бъде удовлетворителен. Във всяко едно от твърденията по-горе, ключовия детаил е че това е най-доброто нещо от Nokia. Макар че, това не значи автоматично, че продукта е най-добрия на пазара. Това бе така преди време, но за съжаление това време вече е минало. И няколко думи за камерата…

Бидейки не най-технологично напредналата не значи, че камерата няма бъде идеален избор за обикновени потребители. Хората не сравняват камери; те просто избират телефона и го използват. Важното днес е тяхното „преживяване” с телефона и какво той може да им предостави. В този смисъл, Nokia N8 е крачка в правилната насока. За 99 процента от потребителите на устройството, камера от този вид в мобилен телефон е нещо фантастично и те ще бъдат невероятно позитивни относно нея. Ще я величаят. Имайки предвид, че други Symbian^3 продукти имат камери без автоматичен фокус, избирайки смартфона на Nokia става още по-лесен избор.

Позиция

Nokia са имали сериозни проблеми в най-високия сегмент през последната година. Причината за това е серия от неуспешни продукти, които не успяха да спечелят потребителските сърца (пр. Nokia N97, Nokia N97 Mini, и Nokia X6); тези които закупиха продуктите, в последствие евентуално се разочароваха. В едно интервю Anssi Vanjoki, бившия главен вице-президент на Nokia, спомена че продажбите на Nokia N97 били високи, което не бе вярно на практика за протребителите. В друго интервю, той потвърди че компанията му е загубила върховия смартфон сегмент, но възнамерява да си го върне обратно. В частност, това трябва да бъде направено с помощта на Symbian^3 и Symbian^4 продукти. На Nokia N8, може да бъде погледнато като на първия продукт базиран на Symbian^3, и фото решение, първото устройство от Nokia с 12-мегапикселова камера. Компанията е инвестирала доста ресурси в промотирането му; количеството маркетингови усилия ще премине това което бе спрямо Nokia N97 и ще бъде от голямо значение за пазара като цяло.

Наистина ли този модел е флагшипа ?

Този въпрос ми бе задаван много пъти. Беше ми казано, че не е, тъй като не бил позициониран така от Nokia, тъй като не е най-скъпия Symbian продукт – с една дума, нещо не е наред. Първоначалната цена от ЕUR 370 (без данъци и такси) не е каквато един флагшип има; Nokia N97 струва доста повече от това, дори и днес, повече от година след пускането му на пазара. Как Nokia N8 може да бъде флагшип ?

За да бъде предотвратено по-нататъчно объркване, нека дефинираме термина. По мое мнение, флагшипа е продукт, който се „наслаждава” максимални продажби и/или представя компанията пред потребителите, бива „лицето” й. Това значи, че е среден- или висок- клас продукт, но в никакъв случай не значи най-скъпия. Често, наистина е най-скъпия продукт, понякога – не точно (Nokia N97 and N900). В нашия пример, Nokia N97 е най-функционалния и най-скъп продукт от Nokia за предишната година, ако не взимаме предвид луксозния Arte. Nokia N900 е на същото ниво; добавя до голямата картина относно компанията, макар че продажбите му са минимални. Абсолютния показател, за това че тези два са флагшипа са съответните маркетинг и PR дейности на компанията. За момента, Wave (Bada) и Galaxy S (Android) са флагшип моделите на Samsung, Desire е на HTC, DROID/Milestone е на Motorola (макар че има и MOTOROI, DROID2 и няколко дуги устройства).

Снимка

Според това обяснение, Nokia N8 e избран от компанията, за да може потребителите да се запознаят с възможностите на Symbian^3 и самата платформа. Модела е фокален и ще има максимални продажби измежду всички останали Symbian^3 телефони през 2010 както и през първата половина на 2011. За съжаление, компанията не може да направи цялата продуктова линия Symbian^3 мигновенно, затова ще наблюдаваме колекция модели базирани на различни версии на операционната система през 2011. Ниския и от части средния клас ще бъдат представени от решения базирани на S60 5-та генерация. Високият клас ще бъде изграден от устройства задвижвани от Symbian^3 и Symbian^4, както и някой MeeGo решения. Цяла зоологическа градина! Ето за това Nokia се нуждае от модел върху който да се фокусира, имайки най-добрия маркетингов потенциал и най-вероятно максимални (за компанията, не за пазара) продажби.

Снимка

Модел близнак и позициониране в продуктовата линия на Nokiа. Не отдавна Nokia започна пускането на своите продукти по двойки, и N8 не е изключение. За пример, компанията първо пусна Nokia X6 32GB с Comes With Music услугата, след това представи 16GB-овата версия без музикалния абонамент, а след това и по-евтината 8 GB версия. Същото се случи и с Nokia N97. Първо се появи флагшип модела, а след това – по-евтиния Nokia N97 Mini, който се оказа по-добър в хардуерно отношение, съдържащ достатъчно подобрения и като цяло е по-стабилен. Оказа се че първите собственици получават проблеми за парите си, тъй като модела-наследник изглежда по-евтин и значително по-добър. Вървенето на Nokia от горе на долу (т.е. по-скъпи модели излизат първо) изглежда като унижение на купувачите на скъпи стоки. Ефективно те бяха бета тестъри за масовия пазар. Започвайки с Nokia N8, пътеката се обърква и масовия пазар става първата вълна да направи предишното, по-скъпи модели по-стабилни. Nokia N8 е златната среда.

Ще има няколко версии от устройството (според моя личен източник на информация). Първо, ще бъде модел с 32GB вградена памет и музикална услуга (за избрани страни), който ще се продава за около EUR 425-450. Продажбите ще започнат в началото на другата година. Втория модел е по-евтин, с по-малко памет, без 12 mpx-овата камера. Ще бъде наречен наследника на „легендарния” модел и ще се появи през втората четвърт на 2011 на цена от около EUR 230-240 (по това време цената на първия N8 вече ще е паднала до около EUR 300-330).

Както може да видите, Nokia N8 не е най-скъпото решение и затова е първото да стъпи на пазара. Ето така новата стратегия на Nokia е по-различна от тази през 2009-та и дори началото на 2010г.

Целева аудитория. Тъй като този модел е за цел спечелване обратно на продажбите в средния смартфон сегмент, подчертаността е върху мултимедията, в частност HDMI изхода, подобрен музикален плеър, възможност за възпроизвеждане на HD видео и възможностите на камерата. Други характеристики на модела биват едва споменавани. Апарата е добра оферта, и е правилно поставен за традиционни клиенти, които предпочитат Nokia пред други марки. Само че за пазара като цяло, не предлага нищо съществено. Положението му някак си прилича това на Nokia N86, първия смартфон на компанията с 8mpx камера. Не бе първи на пазара, не можеше да предложи най-доброто качество на снимане; същата история изглежда вярна и за Nokia N8. Дори имат еднакво ценообразуване и позициониране. Компанията се старае да направи някакво изкуствено вълнение около модела, повече от нуждаещото се за мястото му.

Вече има няколко 12 мегапикселови модела на пазара, които не са много популярни, не заради техните цени, но заради липсата на интерес към такива решения от масовия потребител. Купувачите предпочитат пакет от характеристики вместо добра камера. И модели като тези са на пазара вече около година. Ето затова, Nokia влиза в сегмента, в който „каймака” е бил „облизан”, и просто не може да поиска висока цена, за това което може да предложи. Това също обяснява решението за производството на евтина версия на Nokia N8.

Истинско позициониране. Новото устройство е да замени старите топ модели, като Nokia X6. Само че не е да замени други клавиатурни устройства, по очевидни причини. Тези, които се нуждаят, трябва да изчакат за N8 с клавиатура. Когато сложим X6 и N8 за сравнение, някой може да види че втория е голям напредък за Nokia; потребителския опит остава същия, докато скоростта и стабилността получават тласък, някои нови полезни качества биват добавени. Следвайки същата логика, някой може да каже че Nokia N8 е добър заместител на Nokia 5800 ако сте купили втория в началото на продажбите. Като цяло е решение за Nokia ентусиасти, които нямат опит с други OS-та или платформи. За тях устройството е разумен избор, предлага серия от подобрения над предшествениците си. То е еволюционизиращо подобрение на тъч-скрийн телефона от Nokia. Както и да е, за пазара, модела не внушава никакъв нов потребителски опит, не може да достигне алтернативите на други компании, и няма нищо уникално да предложи. Защо това е така, нека дискутираме по-долу. Надявам се детаилното обяснение на всяка функция по отделно ще ви помогне да изградите свое собствено впечатление за телефона.

Nokia N8 и HTC Desire

Дизайн, Размери и Управление

Устройството се усеща приятно в ръцете; няма никакви оплаквания относно качеството на изработката. То е candibar без никакви плъзгащи части. За да премахнат нежелани проблеми, Nokia вземат кардинални решения и изоставят обикновенното отделение за батерията. Уместния слот е подсигурен чрез две винтчета от долу. Такова решение помага; но, ще ви трябва Philips отверка, за да смените батерията ако ви се налага. Внимавайте, защото може да загубите гаранцията ако се опитате да отворите устройството и не внимавате достатъчно. Във всеки случаи, няма да можете да носите втора батерия за смяна с вас.

Снимка

По време на втория поглед, се зачудих какво ще се случи, ако бъде изпуснат. Използвайки прототипа за доста дълго време от няколко месеца вече, получих отговора. Версията за продажба беше в мен за по-малко от седмица. Не, не умря, вместо това точно обратното: бе приятен опит. На бързо да кажа, че с корпус като този, или няма да имате никакви проблеми изобщо или ще ги откриете мигновенно. Устройството беше изпускано около 10 пъти без съществени поражения.

Снимка

Модела ще бъде наличен в пет цвята, вариращи през различните региони, с обикновенно три излизащи наведнъж. Това са светли цветове, друг ясен белег на Nokia за закъснение – и.к. Тъмно сиво, Сребристо бяло, Зелено, Синьо, и Оранжево. Всяко решение изглежда интересно.

Телефона има размери 113.5х59.12х12.9 мм, и тегло от 135 гр. Не е прекалено тежък, но е солиден в ръката. N8 не е нито твърде голям, нито малък, просто златната среда. Размерите са наравно със съвременните устройства, това е нито плюс нито минус.

Nokia N8 и HTC Desire

Nokia N8 и Samsung Wave

Nokia N8 и Apple iPhone4

От лявата страна, може да намерите открит microUSB порт без капаче. Два слота, за паметта и SIM картата са разположени над него. Те имат капаче, което е закрепено към корпуса и евентуално, може да бъде скъсано, дизайна им е по-различен от този използван в други модели на Nokia. Капачето е само едно за двата слота и следователно трябва да се внимава.

Снимка

От дясната страна има бутон за регулиране на звука (доста удобен) с бутон за камерата под него. От долу може да намерите 2мм порт за зарядно, докато отгоре, разполагате с 3.5мм аудио жак, HDMI-изход, и бутон за вкл./изкл. Ако използвате стандартните слушалки, трябва да натиснете жака докато чуете щракане. Някой хора не го правят и се оплакват от лошо качество на звука. Просто не се страхувайте да натиснете когато слагате слушалките.

Снимки

Дисплей

По отношение на резолюцията и големината, екрана изглежда познат. Той е същия, използван в други модели на Nokia – като Х6. Има резолюция с големина 640х360 пиксела, 3.5 инча диагонал и е покрит със стъкло (така се нарича специалната пластмаса идентична като тази в Х6) и позволява до 16 млн. цвята. Базиран е на AMOLED и включва някакво специално покритие за работа навън, което подобрява четаемостта (не е ClearBlack с поларизиран филтър като при Nokia E7 и някои други устройства, а по-скоро някаква по-ранна технология).

Различни онлайн източници са направили много сравнения с дисплея на Nokia N8 спрямо тези използвани в други устройства, и не можем да пропуснем такова сравнение и тук. Преди да започна, искам да изясня, че избрах най-добрите дисплей в наличност на пазара (пр. този в Samsung Wave, имащ същия диагонал, и този в Samsung Galaxy, с по-голям диагонал, и двата базирани на SuperAMOLED). При директна слънчева светлина, изработката на дисплея няма голямо значение, което вече може да бъде считано нещо добро за Nokia. Второ, качеството на дисплея при ползване на закрити пространства е сравнително сравнимо между всички три устройства в повечето случаи. Единственото възражение, е че Nokia не позволява да бъде регулирана яркостта на дисплея ръчно, което ще рече че трябва да се разчита на сензора за светлина (всички модели на Samsung имат и двете функции). При Nokia N8, може да изберете исканото ниво на яркост и максималната му величина, но не е позволено да я регулирате когато си поискате. За пример, при влизането в недобре осветена сграда, Nokia N8 автоматично ще замъгли екрана. Системата вече е била използвана в някои по-ранни модели и потребителите не са се оплакали от нея.

Снимка

Сравнението по-долу прави казаното доста по-ясно. Детаилите и качеството на картината са сравними или дори идентични за средностатистическия юзър. Въпреки яркостта и контраста бидейки някак си по-високи, не може да се каже че Samsung предлага значително по-добро качество на картината. Ако някой наистина е взискателен, то тогава бялото на Samsung е малко по-бяло, и картината е леко по-светла като цяло. Но всичко това са детаили. Искам да повторя още веднъж, че за стандартни купувачи, които не сравняват екраните на различни устройства по ясни прични, екрана на Nokia N8 е адекватно решение, което е справедливо сравнимо спрямо най-добрите модели.

Снимки

В избрани режими, екрана може да изобразява до 16 реда текст; има три размера за фонт с възможност на избор в настройките. При директна слънчева светлина, цветовете изчезват малко, което е нормално.

Това е един от първите продукти на Nokia да поддръжат мулти-тъч (пр. в галерията и браузъра); само трябва да се приложи специално движение с ръка (пр. pinchtozoom като при iPhone). Екрана е капацитивен, с качество на изработка и поведение подобно на това при Nokia X6. Докато през повечето от времето, реакцията е окей, от време на време няма да отразява докосванията (дължащо се поради софтуерния проблем, както при Nokia X6). За момента, Nokia не са в състояние да изработват екрани сравними с тези на Apple, от гледна точка на удобството или последните модели на Samsung, чиято реакция е близка до тази на Apple iPhone. Това е второстепенен проблем и няма да бъде забелязан от повечето купувачи. Още веднъж, бих искал да подчертая, че е един от най-добрите Nokia екрани до сега, и разликите в потребителския опит, особено ако сравним с предишни модели, ще бъдат драстични за много хора. Не е идеален дисплей, но е добър.

С две думи, е добър дисплей, който не може да се покаже с резолюцията си или цветовата гама, но е на добро стандартно ниво или дори малко по-добро от гледна точка на късната 2010г. Той е добър, не е най-добър. Дисплея на iPhone 4 има сравним диагонал, но по-висока резолюция, този на Samsung Wave има превъзхождаща резолюция, цветова гама и яркост. Само че, разликата не е толкова критична за средностатистическия потребител; дисплеите изглеждат на едно ниво. И това е много важно за Nokia.

Nokia N8 и Apple iPhone4

Клавиатура и писане на текст

Nokia N8 разполага с два режима писане на текст – т.е. вертикална клавиатура (поддържа както Т9 като при QWERTY режима) и пълна QWERTY клавиатура. За съжаление, Nokia взема опита на други компании твърде повърхностно, дори ако имат водеща роля като HTC и Samsung. Главната клавиатура няма бутон за превключване режими на писане. Това ще рече, че ако трябва да пишете на два езика, трябва да изкарате менюто, да смените, и да се върнете. Отнема прекалено много време в сравнение с единично кликане при продуктите от Apple, Samsung, HTC и други компании.

Друг недостатък е липсата на специални символи на главната клавиатура (има точка и запетая). Конкурентите ви позволяват да избирате тези от главния екран по един начин (за пример при Bada, може да натиснете шпацията/спейсбар/ и да изберете необходимия символ или да го избере директно от екрана).

Но отново, искам да отбележа, че това е по-маловажен проблем, който е наличен в широката гама от тъч-чувствителни телефони на Nokia. Просто афектира определен режим на работа, на който не е обърнато внимание.

Ранните потребителски версии не поддръжат Swype. Технологията за писане на текст може да бъде налична в някои бъдещи ъпдейти. Може да инсталирате Swype ръчно, но ще работи само за английски и при режим „пейзаж” /landscape/.

Памет и карти памет

Телефона има 175MB памет отделена за общи приложения или ваши данни. Вътрешната памет от 16GB може да бъде разширена от microSD карта с до 32GB.

Апарата има също така 256MB RAM (Nokia N97 Mini има 128MB), което е голям скок напред за Nokia. Трябва да увеличи скоростта и стабилността на производителността. Скоростта е наистина подобрена, докато има още какво да се желае от стабилността. Трябва да кажа, че е по-добре от преди, но определено има място за подобрение.

Снимка

Главната пречка е интернет браузъра, който може да се „счупи” /crash/ или да забави телефона, ако се използва активно. Други предварително инсталирани приложения работят добре и служат за пример на прецизност и стабилност. Имам 5-6 приложения (camera, mail, files manager, social network app) работещи едновременно и количеството свободна памет варира от 28MB до 81MB. Не съм се сбъсквал със сериозни забавяния. Надявам се браузъра да бъде обновен през Ноември.

USB flash устройства

В кутията може да намерите конектъра за външни USB устройства (пр. флашки). Когато свържете флашката може да копирате данните от нея на вътрешната памет и да използвате фаила. Тази памет е показана във файловия мениджър като друго устройство. Тази опция не е била ползвана в телефони досега, и е доста интересна. Поне на теория. Ще се опитам да обясня.

Преди доста време, имахме такива джаджи като PDA с USB host функция, която позволяваше свързването на камера, флаш у-во или нещо друго. Функцията не стана много популярна, макар че много горди собственици на PDA-та се „фукаха” с тази необикновенна функционалност. Може да прочетете ревюто на едно такова PDA ето ТУК. Линка.

За прехвърлянето на фаилове, предпочитам да използвам телефона с 32GB памет, а не флаш устройствата. Ако ми се налага да копирам повече фаилове мога да взема външен хард диск. За съжаление, не можем да свържем 2.5” външен диск към Nokia N8, заради недостига на напрежение, но успях да свържа 3.5” външен диск, който има собствен(о) /зарядно/ източник на ток. Системните фаилови ограничения на Nokia N8 са следните: файлът не може да надвишава 4GB (което е повече от достатъчно) и NTFS файлова система, заедно с подходящи носители не се поддръжа.

Когато свържете флаш устройството всички пуснати приложения в общата памет (не в телефонната) ще бъдат „пауз”-нати. След като приключите работата с флаш устройството, и то е изключено, тези приложения автоматично ще възобноват тяхната производителност (не всички приложения могат да възвърнат състоянието си). Ако планирате да използвате приложения, които се нуждаят от връзка с мрежата и състоянието им да бъде постоянно обновявано, трябва да бъдат инсталирани в паметта на телефона.

Батерия

BL-4D батерията има капацитет от  1200 mAh. Производителя твърди до 390 часа в стендбай режим и от 5.5 до 12 часа време за говорене (UMTS/3G/ – GSM).

Апарата включва нова архитектура, която в съединение с Symbian^3 осигурява увеличено време за използване на всеки режим. Nokia дава следните параметри за модела:

– Видео възпроизвеждане – до 7 часа (аз успях 5.6ч.);

– Музикално възпроизвеждане – до 50 часа (стандартни слушалки,повтарящи се песни – 47 часа);

– Трансфер на данни (Уеб ТВ) – до 3 часа и 20 минути (2ч. 15мин., което може да зависи от качеството на мрежата);

– Видео запис – 3 часа и 20 минути (2ч. 10мин. с максимални настройки и ръчна яркост на дисплея);

– Видео възпроизвеждане през HDMI изход – до 6 часа (около 5.5ч. преинсталирани тест файлове в затворен цикъл, и до 4.5ч. обикновенни филми);

Наистина харесвам факта, че телефона работи дълго време във всеки режим. Инжинерите на Nokia са направили невероятен принос тук, и трябва да бъдем доста благодарни. Този модел е ненадминат сред други S60 решения когато става въпрос за спестяване на енергия, което е значително преимущество. За пазара като цяло не е рекорд като Apple iPhone 4 може да възпроизвежда видео до 10 часа и музика до около 40 часа. Тези параметри са сравними, и игнорираме разликата в дисплеите.

Снимка

За съжаление, трябва да спомена средно време за работа не повече от два дни, което всъщност не е зле, защото много устройства се нуждаят от презареждане на всеки 24ч. По-големия дял енергия се използва от home screen-а с widget-и (нуждаят се от много ресурси, като всеки друг трансфер на данни освен WiFi). Също така, батерията е доста използвана, когато браузвате уеб страници. Имайки предвид времето за работа, става ясно защо ARM11 показва само 680Mhz, което е компромис за по-голямата издръжливост на батерията. Ако нагласите яркостта на екрана на 70%, времето за работа в моя профил спада с 10%. Максималната яркост ще изяде около 20%. Крайното време за заряд е около 2 часа.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. В USB настройките може да изберете един от следните 3 режима:

· Data Storage (Mass Storage USB) – паметта на телефона и на мемори картите бива засичани; никакви устройства не са необходими и OS-то разпознава апарата без допълнителна помощ.

· OVI Suite – работа с OVI файлове, достъп до всички телефонни функции, бекъп на инфо, и т.н.

· Printing and Mediaфото принт, MTP режим.

Трансферните скорости на данни достигат 5.5 Mb/s. При вкл. на USB кабел, телефона започва да се зарежда.

Bluetooth. Това е първия модел от Nokia с Bluetooth 3.0 още познат като High Speed. По време на прехвърлянето на данни с други устройства с тази технология се използва WiFi 802.11, и теоретично скоростта може да бъде около 24 Mb/s. Прехвърлянето на 1GB файл от Samsung Wave S8500 до Nokia N8 и обратно показа максимална скорост от 10 Mb/s на разстояние от три метра. По време трансфер на големи файлове, често връзката бива прекъсвана, което не се случва при прехвърлянето от Nokia N8 към същия модел или от Samsung на Samsung. Може да се случва поради неадекватността в настройките. Трансфера на големи файлове към обикновенни S60 устройства също често прекъсва (без използването на BT 3.0).

Телефонът поддържа различни профили: Headset, Handsfree, Serial Port, Dial Up Networking, File Transfer, Object Push, Basic Printing, SIM Access и A2DP. Няма въпроси относно използването на слушалки/хедсети , всичко е нормално.

WiFi. Поддръжа се 802.11 b/g/n стандарта, но не е първия модел на пазара с такава гама протоколи. Функцията работи добре. Има програмка за намиране на WiFi мрежи и съответния уиджет (инсталирах го и се насладих на удобството).

HDMI

Телефона има HDMI мини конектър и адаптора за свързка на устройството към телевизор посредством HDMI. Ако изберете тази връзка може да показвате всичката налична информация от дисплея на телевизора, да слушате музика или да гледате видео (5.1 мултиканален звук се поддържа стига да имате необходимите файлове). Преинсталирания тестов клип на N8 показва как да се използва всеки елемент от акустичната ви система. Звукът върви от левия компонент към десния и т.н. Качеството на видео възпроизвеждането на големия екран зависи изцяло на файла и Nokia N8 играе ролята само на носител на този файл или плеър (до 6 часа ако деактивирате екрана и не пипате телефона, но аз успях малко по-малко). По време на възпроизвеждането е по-добре да превключите на Flight режим.

Функцията работи без проблеми. Бива предлагана на пазара като нещо революционно, но не е такъв случая. Много години вече, телефоните биват оборудвани с ТВ изход и всички високи модели от N серията имат ТВ кабел в кутията. Според проучване малък процент потребители се възползват от тази функция. Ще видим дали агресивното промотиране на тази опция в Nokia N8 може да накара хората да използват HDMI за показването на снимки и видео. Кабелът предлаган е по-удобен за носене, защото е по-компактен от кабелите за ТВ-изход преди, но трябва да го носите така или иначе, което може да е проблем за някои хора тъй като кабела не е обикновен (дори microUSB кабел не може да бъде лесно намерен във всеки дом в днешни дни, а тук става въпрос за нещо различно).

Функцията не трябва да бъде критикувана само защото не е широко използвана, но в същото време не е правилно да се каже че е необходима за по-голяма част от потребителите. Просто е ниша опция и в бъдеще ще има повече модели с такъв конектър (Motorola XT720 (MOTOROI, някой други модели). Това е една от наличните функции, но не е решаваща.

Мисля че много собственици на Nokia N8 нямат домашна система с 5.1 звук и не могат да ползват опцията. Но това са само моите идеи и те не са подкрепени от някакво проучване.

Камера

Няма смисъл да поватаряме нашата детаилна статия. Може да прочетете всичко за камерата ТУК. Линка.

Снимки

Впечатления

Модела има един говорител, но е силен и чист и може да бъде чут от всеки джоб или чанта. Харесва ми нежното и бързо темпо на вибрацията, но за повечето потребители може да е слаба. Няма оплаквания относно качеството на разговора. Всичко работи добре.

Това е най-бързия Symbian смартфон, чисто и просто. Задминава Sony Ericsson Vivazи подобни телефони ще бъдат повече в бъдещето, което е добре. Но, най-бързия смартфон на пазара ли е? За съжаление, трябва да дам негативен отговор. Скоростта на интерфейса и софтуера са доста зад Apple iPhone 3Gs, да не споменаваме iPhone 4. Това е просто моята лична преценка, но това е което чувствам. Много Android смартфони са също по-бързи. Bada телефоните са също толкова бързи, а понякога дори имат леко предимство. За жалост, не е най-бързото устройство и споменавам само налични модели, без да взимам предвид Android 3.0 (прекалено рано е), който ще покаже осезаема разлика в производителността. Също така има няколко топ устройства, които струват няколко пъти повече.

Nokia показват най-съществената част от телефона да бъдат неговите мултимедийни възможности, и докато те са добри, не са много впечатляващи. Видео плеъра е обикновен, но за щастие поддръжа DivX. Камерата е едно от предимствата му, но само относно снимки и резолюция. Качеството на фотосите не е значително увеличено и видео записа е наравно с други модели (Vivaz и Motorola XT720 са сравними, както и други телефони, защото е стандартна функция за пазара).

Ако става въпрос за негативни неща, мога да спомена браузъра, екрана не е най-добър за видео възпроизвеждане (нормален е, но не най-добър). Може да кажем че това е като да намерим „игла в купа сено”, но като цяло модела не е спиращ дъха такъв.

Като собственик на Nokia N97/X6 имам съмнителни впечатления от Nokia N8. От една страна, имаме същия стар интерфейс, който е по-бърз, но има подобни дефекти (екрана не реагира по някога, и уиджетите не са достатъчно информативни; защо ми е притрябвал един ред от Facebook или Twitter?!). От друга страна, има готини добавки – фото и видео редактор (не е необходимо да се инсталират), USB OTG, HDMI връзка (друга екстра) и съчетаването на приложения в една платформа (пр. Search и maps). Мейл клиента е подобрен, но не ви обсипва във всеки случаи.

Интересно е да бъде отбелязано, че многото проекти на Nokia ще бъдат развивани самостоятелно вече. Това може да бъде видяно с примера на maps, което може да бъде свалено на устройства, когато новата версия бъде достъпна. През Ноември, бета на осмата версия на браузъра ще излезе, докато финалната се очаква през Февруари или Март заедно с първия главен ъпдейт за Nokia N8. Същото важи и за email клиента. Новия подход ми харесва повече, от колкото да чакам за изцяло друг firmware ъпдейт.

Това е еволюционен напредък. Има подобрение, но трудно пробив. Ако не взимаме предвид камерата може да намерим доста други интересни решения. Купувачите не се интересуват от скоростта на разработка за платформата, а само искат да знаят дали да похарчат парите си за този продукт. Мисля че предлага количество за пари, тъй-като Nokia има намерение да има високи продажби с Nokia N8 и апарата е ценообразуван своеобразно. Samsung Wave e бенчмарка. Вече е в наличност за същата цена, но влезна на пазара 2 месеца по-рано. Може да сравнявате продуктите, но те са различни, макар да целят една и съща аудитория. Не трябва да забравяме устройствата от HTC, Motorola и Sony Ericsson. Nokia N8 e добър за тези, които са използвали нищо друго освен Nokia, и нямат опит с Android. Тази операционна система е във възхода си в момента, и привлича доста внимание. В края на Октомври интереса и продажбите ще бъдат усилени дори повече, защото Android вече е узряла ОС и е или достигнала равност със Symbiаn или дори го е задминала.

Снимка

Всичко на всичко имаме добър продукт за Symbian потребителите. Те няма да бъдат разочаровани, тъй като телефона ще работи по-добре от предишни модели, макар че е далеч от идеален. Тези, които търсят най-високите технологични решения трябва да погледнат другаде. Може да се задържи върху технологична слава за няколко месеца, ако въобще се задържи. Nokia N9 предлага абсолютно нов интерфейс. Взел на заем много функции от Android (статус линията и някои анимирани елементи) и Bada MeeGo ще изглежда сравним с модерна ОС. S^3 нямаше такъв полиран интерфейс. Това е преходен продукт и Nokia N8 също. Целта на модела е да задържи продажбите на Nokia на същото ниво като конкурентите, които предлагат по-добри технологии и карат цените на Nokia да хукват надолу. Трябва да хвърли прах в очите и да отдели вниманието от ОС , и преходния й характер и след 2-3 месеца следващата версия на Symbian трябва да бъде пусната. Nokia N8 е добър, но незабележителен продукт. Шума около модела ще избледнее през следващите няколко месеца и Nokia ще предложи нови флагшип модели, които ще бъдат по-технологично напреднали. Само цената може да помогне на модела и Nokia разбира това много добре. Компанията е говора да пожертва други продукти, за пример цената на Nokia C7-00 бе на същото ниво, което автоматично прави модела непривлекателен (разликата в цената е само €50). Задачата на Nokia е да продаде колкото се може повече Nokia N8 апарати, и компанията ще е готова да продължи напред.

Получаваме невероятно подобрение към сегашната серия на Nokia, но той трудно е специален за пазара като цяло. Феновете на Nokia може да празнуват, но други ще имат изгода само от камерата му. Ако не се съсредоточавате върху камерата то тогава може да погледнете другаде. За съжаление, не е решение от тип „всичко-в-едно” като Nokia N95. Не бях впечатлен от тази работна машинка и намирам Nokia C7 по-привлекателен, но не приемам цената му. Nokia N8 може да бъде умерена примамка за аудиторията и ще бъде популярен заради сравнително ниската му цена. Този продукт е събитие за Nokia.

От автора:

Като цяло искам да спомена колко бях впечатлен след като прочетох няколко пъти цялото ревю предоставено любезно на Света от професионалист Эльдар Муртазин, един от главните редактори на мобилния руски сайт MobileReview.com

Тъй като нито имам достъп, нито възможност (а скоро сигурно няма и да имам) сам, лично да се докопам до едно от тези устройства използвах възможността да преведа за вас неговото ревю. Надявам се всичко е разбираемо и достатъчно подробно, относно камерата на Nokia N8 , има много какво да се каже и да се види. Но като цяло може да цъкнете ТУК , както и линка по-горе в статията за да отидете директно на ревюто относно камерата, защото мисля че при погледа над снимките може да си направите сами извода.

Моето скромно мнение за модела, съвпада горе-долу с неговото и други насред интернет пространството. Проблема, е че след като не съм се докосвал до телефона не е уместно да изказвам мнение, така че ще се въздържа. Благодаря за вниманието и се надявам да се насладите на най-дългата до момента статия в моя блог (а може би и в БГ блог пространството като цяло) – само около 5400 думи са, какво толкова ! :D

Advertisements
 1. Все още няма коментари.
 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: