Начало > мобилни телефони > Старта на Windows Phone 7… и малко мисли

Старта на Windows Phone 7… и малко мисли

Вчера се състоя официалното представяне на новата платформа на Microsoft – Windows Phone 7 (winpho7 ще я наричам по-долу), която трябва да замени старото „куче“ на компанията – Windows Mobile.

Обявена официално едва вчера името на новата ОС бива спомената почти на всякъде , и явно има защо. Инжинерите от Силиконовата Долина този път се целят за „юзър френдли“ подход към крайните потребители , дали ще успеят… Microsoft , Microsoft. Steve Ballmer , Steve Ballmer. Звучи глупаво това повторение нали ? Да , така е. Нека продължим по-сериозно:

Wonderfully mine, wonderfully yours, personal, personalizations… oopps , поотнесох се.

В кръга на нещата презентацията с две думи бе 50 на 50 – кратка, не много ясна, някаква информация (непълна) и … скучна.

Мммда, когато главния дизайнер на Microsoft – Joe Belfiore – се качи на сценката да презентира интерфейса и ОС-то като цяло очаквах БУУУММмм! ТРЯЯСсс! и т.н. , а то – нищо. Бла бла бла… бла бла бла.. може да направите това така , може да направите онова иначе – че ние всички тези неща ги знаем от около няколко месеца, даже сме чели, гледали филмчета, коментирали и т.н. Очаквахме нещо ново. Поне аз. Как по дяволите и защо така се оплескаха нещата не знам. Плешивеца излезе , обясни с повторението на 3 думи за какво иде реч.. и хайде.. скучнотия до шия.

Smart Design /live tiles, hubs\

Не спираше и не спираше Джо да повтаря прословутия „смарт дизайн“ , да … познато ни е , но нещо ново ? Не видяхме. Т.н. live tiles са квадратчетата, които представляват приложенията в телефона ви, и вместо да бъдат отделни такива, нещата които ползвате най-много или се интересувате най-много от тях, могат да бъдат сложени на домашния екран и съответно да бъдат лесно достъпни. Освен това live tiles се обновяват в реално време с мрежата, стига даденото приложение да се нуждае и да има тази функция – пример: имате контакт „Ани“ , ако й имате facebook-a , телефона, мейла, адреса и т.н. се случва следното – чрез автоматичния ъпдейт тайлчето се променя, ако тя промени снимката си в фейсбук, снимката на тайъла се променя, същото се отнася и за статуса й във фейсбук. Hubs са един вид категории от приложения… примерно MSOffice hub-a ще ви съдържа информация относно офис приложенията на microsoft + вашите файлове и т.н. Peoples hub – нещо като „усилени“ контакти се явява тази категория, с повече информация естествено отново автоматично обновявана и т.н.

Нещото, което ми направи впечатление (и не само на мен) , е че Microsoft определено са пренебрегнали Twitter , той просто не е интегриран. Да, най-вероятно има (или ще има) отделно приложение , но защо не е интегриран директно не се знае. За това пък фейсбук статуси, снимки и прочие подобна информация плува на всякъде. Е всичко е хубаво , но аз не ползвам фейсбук, а туитър и искам да имам възможността да черпя исканата от мен информация от него и да бъде интегрирана с контактите ми. За жалост не… поне не сега. Нека добавим и Windows Live акаунт интеграцията в телефона , която е очевидна тъй като е продукт на компанията и общо взето телефона се превръща в доста социален и пълен с информация.

Internet, приложения, search…

Да! Познахте – Internet Explorer. За радост (или жалост) браузъра на компанията присъства и тук, обновен, мобилен , оптимизиран и прочие. Проблема, е че на самите първи докосвания на журналистите/блогърите с устройствата и ОС-то браузъра е крашвал, леко забивал и т.н. Надявам се в бъдеще да бъде оправен този недостатък, тъй като за мобилен телефон и платформа излизаща на бял свят в края на 2010г. е просто неприемливо. Същото се отнася и за търсенето в телефона – Bing. Окей , бинг , интернет експлорър – лошо няма – но ако искам да ги сменя се нуждая от ОПЦИЯТА да мога да го направя. Искам google , искам firefox , искам opera , искам chrome mobile… ъъъ отплеснах се. 😀

Microsoft представят за начало на платформата около 2000 приложения, или поне така се чу наоколо из интернет. Реалността на презентацията не беше близо до истината обаче. Какво се видя с 2-3 думи: Игри; Tetris, The Sims 3, Monopoly, NFS Undercover, ilomilo, The Harvest. Най-голямото впечатление прави The Harvest – RPG със сносна графика като за мобилен телефон, удобни, добре-работещи контроли и без засичания. Лошото в случая – м/у 1 и 3 минути време за зареждане на играта, т.е. вместо чакайки на спирката автобуса да играете, трябва да чакате зареждането на играта. Като за начало става, но трябва още да се работи по въпроса. Интеграцията на Xbox live е нещо готино, но има нещо изключително безумно – ЗАЩО по дяволите статистиките от една и съща игра на winpho7 и xbox-a ви в къщи трябва да обединени? Да, точно така! Ако играете играта от xbox, после същата игра (ест. на телефона) отново – резултатите и статистиката са обединени в едно и няма начин да ги разграничите. Дано тук се вложи малко мисъл в следващия ъпдейт и се види подобрение. За сега микромеките нямат проблеми с това, тъй като Game center-a на ябълките все още мирише. Може да си имате xbox лайв аватар, да го обличате, да се кефи на трофейте, които печелите от игрите и т.н. Медия; В щатите: U-verse Mobile (AT&), Slacker, Netflix, T-Mobile TV, IMDb. За Европа – нямам и идея! скипваме тази част… Social; За съжаление както споменах по-горе. Microsoft интегрират out-of-the-box само фейса и уин лайв. Няма туитър поне за момента. Което автоматично ще рече, че трябва да се насочите към Marketplace-a и да си свалите приложението, което се говори че е едно от най-добрите имплементации на социалната мрежа за мобилни телефони , EVER.

Медия възможности

Камера и снимки; Едно от нещата на които бе наблегнато на презентацията, това бе камерата. Доста странно и очудващо поне за мен, тъй като чисто и просто не съм го очаквал. Джо Белфиоре показа как до 3 сек. (буквално) може да извадите телефона от джоба си, да щракнете, снимката е готова за изпращане чрез мейл/смс/ъплоуд в интернет. Определено интересна идея с бързото снимане при заключен телефон и дори неактивен екран, особено когато имате един от онези моменти, в който наистина ви се искаШЕ да имате подобна опция на телефона, е… сега ще я имате. Относно качеството на снимките, нищо не може да се каже до първите ревюта на устройствата и като цяло, то ще бъде зависимо от производителите и самите камери в телефоните.

Музика,ZUNE; Музикалното приложение на Microsoft за новата им мобилна операционна система е (не)безиствения ZUNE, за който колегата Марто Тонев писа наскоро. Интеграцията му в телефона е пълна и без никакви пропуски, поне на пръв поглед. Едно от готините неща със ZUNE, е че ако имате безлимитен зуун акаунт, може просто да потърсите чрез менюто на плеъра някоя песен от базата данни, и да започнете да я слушате веднага, където и да сте, когато и да сте (стига да имате достатъчно бърза и стабилна връзка, разбира се).

Тук е момента да спомена разочарованието си от това,че на презентацията НЕ беше показана DLNa технологията, която трябваше да бъде прехвалена според мен. Това е начин чрез който ако телефона ми е свързан безжично (или със жица) с ТВ-то ви, когато разглеждате снимки при плъзгане на снимката към ТВ-то тя автоматично се появява на големия екран и се наслаждавате на резолюция… колкото ви душа иска (или колкото ви позволява телевизора). Същото се отнася и за видео възпроизвеждане , очаквах да видя и това да бъде демонстрирано, но и то не беше. Като цяло ги разбирам, тъй като това са специфични функции и възможности на устройствата от дадените производители и надали ще бъдат пръснати из цялата гама телефони с winpho7.

Видео; няма много информация относно тази мини-категория, но предполагам че има поне поддръжка на обикновените формати, които се поддръжат от ZUNE , и/или и тези поддръжани от win7 нативно.

Заключение и малко (не)мисъл

Като цяло Windows Phone 7 определено е крачка напред от Windows Mobile. Със 100 процентова сигурност! И не заради друго, а най-малкото заради цялостната опростеност, интуитивност, бързина и „мазнота“ на интерфейса и на ОС-то. Явно от Microsoft достигат с краищата на пръстите си златната среда – именно тази в която , за обикновения купувач, потребител и юзър като цяло опита с телефона, ползваемостта и удоволствието от всички функции взети заедно е на едно добро и стабилно ниво. За съжаление все още е прекалено рано да се каже как точно нещата ще се развият, защото както се вижда от всички други мобилни платформи, които са лидери на пазара последните няколко години (или поне напредват), нещата доста зависят от разработчиците, приложенията и поддръжката. Има време, и само то ще покаже какво и как ще достигне winpho7.

Аз определено виждам потенциал, ще ми бъде интересно да проследя до къде ще я докарат!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
 1. Musclebiker
  декември 23, 2010 в 3:09 am

  Шефа ми даде един чисто нов Samsung Omnia 7 с Windows Phone 7…

  ПЪЛНА ЩАЙГА
  Е**ТИ БОКЛУКА
  Менюто мяза на чернова за презентация на студент 1-ви курс.
  Като цяло системата е ЗЛЕ

  Имам и Iphone, Nokia N97, E90 и още 2-3 смартфона, тоя беше най-гадния…
  Направо му го върнах.

  Абе нямам думи системата изглежда все едно са стигнали до половината и са я пуснали на пазара.

  МИЛЯРДИ бъгове!

  Мога да обясня по-подробно но съм написал цяла статия за това само че на английски и не е публикувана никъде. Някой ако я иска – готово!

  • декември 23, 2010 в 10:21 am

   Звучи интересно, аз не съм ползвал и не мога да говоря от опит.
   Писаното по-горе е просто в следствие от презентацията тогава. И повечето превод от англ. с малко размишления.

   Платформата като цяло тепърва стартира, както с приложения, съвместимос и т.н. Самия графичен дизайн може би наистина напомня презентация, но нямам наистина никаква представа как ще бъде в реални ситуации при ползване на мобилните телефони.

   А ако имате възможност може да ми пуснете статията ви на мейла за да я прочета, ще ми бъде интересно. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: