Начало > новини > „Сватбата“ на NOKIA и Microsoft

„Сватбата“ на NOKIA и Microsoft

Много спекулации, слухове, някой друг факт, един CEO е „аут“ – друг е „ин“. Една платформа умира, друга може би се заражда. . .

. . . събрали сме се днес, за да съберем една компания и друга в свещен брак. . .

Вчера сегашният СЕО на NOKIA – Stephen Elop (бивш изпълнителен директор в Microsoft) стисна ръката на Steve Ballmer и официално нещата се случиха така както се бе чуло няколко часа преди това. NOKIA ще работят заедно с Microsoft, опитвайки се да създадат т.н. „трета еко-система“ , тъй като според Stephen Elop в момента на пазара за мобилни устройства се води война на еко-системи. Разбира се , човека не е хич далече от истината и определено вижда нещата доста „чисто“ , друг е въпроса дали това което вижда не е мираж насред пустинята?!

Windows Phone се превръща в главната платформа на финландците , с което най-вероятно до около края на 2012г. ще бъде сложен и края на  Symbian. Всичко се обяснява с това че 2011 и 2012 ще бъдат „преходни“ години докато се установят двете компании като една на пазара, напаснат си софт-хардуерните инжинерни умове заедно и затананикат „we are the championsss. . .  my friendddd. . .“

Много хора в уеб пространството се съмняват дали изхода от ситуацията ще бъде положителен за двата гиганта. Още повече хора са разочаровани от самата новина, а само една малка част се радват искренно.

Проблема на повечето уеб базирани журналисти (или псевдо такива а.к.а. блогъри), е че винаги се опитват да „предвидят“ нещата и обявяват компании за „мъртви“ преди да са извадили последния коз от ръкава си. Спомням си преди години когато Андроид излезе на бял свят как не кой да е , а самите Моторола бяха в една такава ситуация напомняща „самоубийство“ , само че нещата бързо-бързо се промениха след като американците осиновиха роботите и започнаха да работят с пълна пара над смартфон сегмента. След усърдна работа , моторджийте изкараха едни от най-стабилните смартфони с андроид на пазара, сред които е и не-безизвестният Motorola Milestone с пълна querty клавиатура. Директно можем да споменем и последното отроче на компанията – Motorola ATRIX 4G – един концепт , един телефон , едно устройство , една машина , която сама по себе си , идеологично води нещата до съвсем нови хоризонти, за които само сме си мечтали.

Без да приказвам повече глупости , ще кажа че и тогава – Моторола бяха може би на мястото на финландците , може би не. Но ситуацията беше горе-долу идентична – компанията бе пред провал, но за щастие – се спаси.

Какво ще се случи с мобилния гигант собственик на най-продавания мобилен телефон в света ? Дали ще достигнат невероятния успех, който трябва да ги извади от калта или ще бъдат погълнати от американския гигант ? Всички сме много силни на думи , но тук – трябва действие. Ние сме във времето и времето е в нас. . . както е казал някого или иначе казано – ще почакаме и ще видим.

p.s. интересно мнение за „случката“ според yovko – http://yovko.net/blog/5076

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: